Maj 26, 2011. Kultur i olika länder.

Kultur är viktigt. Kunskap om kulturen i varje land är också viktigt för att inga missförstånd ska begås. Jag tycker att det är som att leta skatter när man ska ta reda på specialiteter och koder i Estland. Bara en liten gest kan bli ett stort missförstånd.
I SvD i dag kan vi läsa att Ninni Löwgren på svensk-tyska handelskammaren i Tyskland lärde Victoria och Daniel de särskilda reglerna inför deras besök i Tyskland. På frågan varför svenskar är så ointresserade av Tyskland svarar hon:

– Svenskar är intresserade på ett affärsmässigt plan, men Tyskland är inte lika sexigt som andra länder. Vi har haft lite för bra infrastruktur där folk bara åkt autobahn igenom. Men alla som lärt känna Tyskland och åkt bort från konferensrummen blir överraskade. De trodde inte att det var så vackert.

Vad är den största skillnaden på tyskt och svenskt affärsliv?
- Sverige genomsyrar jantelagen och konsensustänkandet allt. Det står i diametral motsats till det hierarkiska tänkandet i Tyskland, som går rätt igenom samhället. I Tyskland är man en av 82 miljoner och måste hela tiden legitimera och profilera sig. Strukturerna är väldigt tydliga.

Vilket är det största misstaget svenskar gör i Tyskland?
– Att vi tror att vi är lika. Länderna ligger så nära, men det är stora skillnader. Sen så tror de flesta ssvenskar att Tyskland är en
marknad och det är helt fel. Det är ett väldigt federalt land, och vad som går hem i München kanske inte alls gör det i Hamburg.


Måste man som svensk säga Herr Professor Doktor, om affärspartnern har de titlarna?
– Ja, det är superviktigt.För oss tyskar så heter du Herr Doktor Müller. Det är en del av namnet. Tar du bort Doktor så är det som om du titulerar mig Ninni Löw och inte Löwgren. Du tar bort en del av  identiteten. Det kan vara svårt att förstå som en svensk.

Visst är det intressant!
...

En annan viktig kulturskillnad mellan Sverige/Estland och Ryssland läser vi i SvD:s Utrikessida, som behandlar hur det gick till när en chef på Moskvas skattekontor Olga Stepanova och hennes man Vladien Stepanov med en gemensam årslön på 241 800 kronor har kunnat köpa en villa i Montenegro för 3 miljoner kronor, en villa i Dubai för 19 miljoner kronor, två lägenheter i Dubai för sammanlagt 17 miljoner och ett hus i Moskva på 800 kvadratmeter och ett gästhus på 300 kvadratmeter för 50 miljoner kronor. Bara inköpspriset för alla dessa bostäder utgör 89 000 000 kronor. Sedan ska det resas mellan bostäderna, och köpas inventarier etc. På ett konto har de för säkerhets skull också ett sparkapital på 70 000 000 kronor. Inte kronor förstås, men motsvarande summa i dollar.
Det rör sig om en svindel från staten på en och en halv miljard kronor som delats mellan några kumpaner. Den advokat som försökte påkalla uppmärksamhet led en kvalfull död på ett fängelse, arresterad av just den man han sett som huvudmannen i ligan. Själv blev just den mannen, Artiom Kuznetsov, befordrad till överstelöjtnant. Han har sedan köpt sex olika bostäder och tre nya bilar för sammanlagt 20 000 000 kronor. Vad än hans månadslön är ligger långt under en svensk medellön.
Till en grupp ryska experter och journalister sade president Medvedev nyligen: – Ryssland styrs av korrupta tjänstemän, de har makten. Korruption är satt i system och har djupa historiska rötter. Slaget är inte lätt men korruptionen måste bekämpas. Jag tror inte vi kan uppnå konkreta resultat på ett eller två år, om jag är realist kanske vi kan få bra resultat efter 15 år, sade Medvedev. Även om Medvedev har en annan agenda än sin företrädare Vladimir Putin är det fortfarande Putins system som råder och
därför finns ingen ljusning i sikte. Så avslutar Jan Blomgren sin intressanta artikel.

Den kulturen vill vi inte få i varken Sverige eller Estland!
Trackback
RSS 2.0