Nov. 21, 2011 Tallinn införde en speciell moms som lades till priset.

Ni minns att Tallinn införde en speciell moms som lades till priset på allt som såldes i staden. Minns ni också att domstol förklarade den momsen olaglig, och staden är nu återbetalningsskyldig. Det är förvaltningsdomstolen som dömt Tallinn att återbetala pengarna till Statoil. Om andra företag vill ha sina pengar tillbaka måste de dra det i domstol själva. Det rör sig om stora summor, trots att skatten bara var 1 %. Tallinn har 30 dagar på sig att överklaga domen.
Kanske är det ändå advokaterna som gör den största vinsten nu. Det finns så många skattebetalande företag i Tallinn och varje företag måste ha en egen advokat.

Att Tallinn införde skatten berodde naturligtvis på att staden var i stort behov av pengar till renoveringar av skolbyggnader mm.
…..

 

 

Lanthandeln i Salla.

Även i Estland stängs lanthandeln. I Salla i nordöstra Estland stängs butiken 1 december.

Eda Aabo berättar att det varit så ont om kunder den sista tiden att det inte går att driva handeln längre. "Det är sorgligt men eftersom butiken inte bär sig är det oundvikligt". Hon har arbetat nästan 19 år i butiken.

Borgmästare Andrus Blok säger att om butiken stängs kommer en buss med varor att stanna utanför butiken två gånger i veckan.

Kommunen ger ekonomiskt stöd till varubussen. Flera av kommunens invånare talar om förlusten av butiken är tråkigt, men de förstår att ett sådant beslut ändå fattats.

…..

 

 

Middagen är klar!!

Nu ska vi se vad man skriver i Postimees om vikten av att äta blodkorv. Nu kommer:

Välsmakande knep och tips vid tillagning av blodkorv!

Även om julen ännu inte är här kan vi ändå äta blodkorv. Rakveres köttfabriks chef Gunnar Obolenskij ger här råd om hur man lagar blodkorv.

Korven ska läggas in i ugnen i en form med fett i botten, ister eller olja. Den kan också placeras i varmluftsugn med vattenånga.

Du kan också spraya olja över korven för att den inte ska spricka vid tillagningen. Så får du också en fin glans på korven.

Du ställer in formen med korven i 180 graders ugn i 125-20 minuter, sedan höjer du temperaturen till 200 grader och låter den stå kvar i ungefär 10 minuter.

För bästa smak: servera korven varm med gräddfil och pumpa, tranbär, äppelsallad.

Av egen erfarenhet vill jag dock påpeka, att om ni har småbarn säg inte att ni ska äta blodkorv! Säg blokorv, som man säger blopudding. Annars tycker de små att det är jätteäckligt. ”Man kan väl inte äta blod heller!”

Trackback
RSS 2.0