Nov. 2, 2011. Ryssarna köper strategiska poster.

 

Under Bronsnatten (Ni minns väl aprilnatten 2007 när ryssar gick ut och plundrade butiker och slog sönder delar av Tallinn som protest mot att en staty flyttades?) blev kocken Zenja, egentligen Jevgeij Kazakov, ett känt ansikte eftersom en fotograf fångade han lyckliga uppsyn på bild när han stulit müsli, två förpackningar bindor, och Orbit godis i en R-kiosk. Han har också varit inne i en konstbutik ”Art och Mari” och misstänks för att ha förstört en tavla av en okänd konstnär. Det senare kunde inte bevisas så han dömdes till ett års fängelse för det första brottet varav två månader räknades av då han suttit häktad. Han får också betala 111,40 €  Till kiosken. Arbetet som kock på en restaurang i Tallinn förlorade han och arbetar nu i en grillkiosk.

…..

 

 

De ryska myndigheterna har satt in de baltiska länderna på listan över fientliga länder, och de försöker nå sina geopolitiska projekt, berättar utredaren Edward Walkers beträffande det postsovjetiska utrymmet.

University of California, Östeuropa och Eurasien Institute of expert Edward Walker bekräftar att även de baltiska staternas medlemskap i Nato och Europeiska unionen skiljer dem från andra postsovjetiska republiker, och gör att de inte kan ha samma känsla av trygghet som t.ex. Polen.

"Jag tror att ryssarna tar Natomedlemskap stort allvar. Det faktum att de baltiska staterna är  EU och Nato-medlemmar visar att de (ryssarna) finns i medvetandet hos dessa små länder, till skillnad från andra postsovjetiska länder utanför zonen inflytande ", förklarade Walker.

"Men det betyder inte att ryssarna inte är bra på geopolitiska mål och projekt. Mot de baltiska länderna försöker de göra samma sak som de gör överallt i närheten av sina gränser - köpa strategiska poster. De har också fördelen av den stora ryskspråkiga minoriteten, som ger dem möjlighet att göra en mängd olika fula tricks, mm som cyberkrig."

"De baltiska staterna är mer utsatta än till exempel i Polen. De är mindre, ligger närmare Ryssland, var en del av Sovjetunionen, och de är hem för många ryssar. Det är inte Polen. Polen har för länge sedan gått förlorad ", tillade vetenskapsmannen.

Walker räknar med att Putin-ledda Ryssland försöker att få området.

"Jag tror inte att de gör det som en stor nationell ideologi. Jag tror inte att vi hör Putins säga: Låt oss börja bli mer europeiska.  Det har varit svårt för polacker, för ryssarna  är det 20 gånger svårare ", sade Walker.

Däremot anser professorn att Nato bör ta hänsyn till oro för hoten.

"Om vi i väst kan sitta ner och komma överens om åtgärder beträffande några av deras farhågor när det gäller säkerhet, dvs. essensen av Natos utvidgning, skulle det vara en början,"

"Enligt min mening är detta ett nödvändigt steg, mycket svårt visserligen, men det är en förutsättning för en normalisering av förbindelserna med Ryssland", förklarade Walker.

"Jag tror att det skulle vara lika bekymmersamt för USA om Mexiko deltog i Warszawapakten”, avslutade han.

Detta gör att vi alla så tydligt kan se vilken rävsax de baltiska folken sitter i. Deras enda möjlighet för överlevnad var att gå med i Nato och EU. Hade de inte gjort det skulle deras frihet redan varit borta. Kanske under Bronsnatten, kanske tidigare. Nu menar Walker att just att bli medlemmar i dessa organisationer är fruktansvärt utmanande för Ryssland. Alltså en rävsax. Det känns otrioligt oroligt att läsa detta, men jag minns också vad Hanno alltid säger: ”Det blir aldrig som under Sovjet.” Kanske inte, men nog vill de straffa de ester som provocerat dem, kanske skicka dem till Sibirtien. Det är jag alldeles säker på. Ni minns kartan över Ryssland och den lilla vita pricken som var Estland. Det hjälper inte att vara mindre än en myra, man har absolut inga rtättigheter om man en gång förlorat sin frihet till detta jätteland.

…..

 

 

Detta är en fantastisk estnisk konstnär, Valli Lember-Bogatkina, som just fyllt 90 år. Hon är fortfarande mycket vital. Varje dag åker hon till sin ateljé i centrala Tallinn och målar. Hon har hunnit med en beundransvärd produktion och haft stor betydelse för det estniska konstlivet.

 

 

Trackback
RSS 2.0