Okt. 23, 2011 Nästa år firar Estoniateatern sitt 100-årsjubileum.

I The Economist kunde man i början av september läsa att ryssarna har slutat återvända till Ryssland. Istället har medelklassen börjat flytta ut. Över 50 % av entreprenörerna säger att de skulle flytta till ett annat land om de fick möjligheten. Mer än 50 % av studenterna skulle göra detsamma. Av hela den vuxna befolkningen vill 22 % emigrera för gott. Dessutom flyr kapitalet landet.

Vad söker man då i utlandet? Inte högre levnadsstandard utan skyddande av äganderätten, säkerhet rent fysiskt, en fungerande sjukvård, god utbildning till barnen. De vill leva ett liv utan mutor, utan att förlora jobbet pga. Politiska skäl, eller bli fängslad pga. någon korrupt byråkrat.

Det berättas också att den ryska staten använder så mycket pengar att de behöver ett oljepris på 120 USD för att klara utgifterna. 75 % av Rysslands export utgörs av olja och gas. En annan större exportprodukt är vapen och vapensystem.

Allt fler som inte röstar på Putin flyttar ut ur landet. Hur det kommer att se ut år 2020 när Putin avgår som president är ett stort frågetecken.

 

Många av dem flyttar till Estland och driver upp priserna på bostäder i landet. En 2-rumslägenhet i Piritas Strandhus med 74,1 kvm yta kostar nu 340 000 Euro. En 5-rummare med terrass (400 kvm)

Där finns också en med fem rum och en terrass (400 kvm), utsikt över havet och Gamla stan. Pris 1 500 000 euro, exklusive moms.

I Maarjamägi säljs en lyxig villa med en vacker trädgård (717 kvm), som för närvarande används som bostad av en utlandsest. Sex badrum, sex sovrum, fyra-bilsgarage. Pris 2 900 000.

…..

 

Estoniateatern och Väike Maarjas Böndernas hus. Lika gamla och fullt jämförbara?

Nästa år firar Estoniateatern sitt 100-årsjubileum. Samtidigt gör Böndernas hus i Väike Maarja detsamma. Det var det största kommunala samlingshuset i Estland då, och kallades för Landsortens Estonia. Numera är det ett litet hus i jämförelse.

Trackback
RSS 2.0