Okt. 18, 2011 Överallt såg han soldaterna.

Litauens premiärminister Andrius Kubilius.
Litauens premiärminister Andrius Kubilius.

Moskva fick ett slag rakt i ansiktet, när den litauiska premiärministern Andrius Kubilius förra veckan sa att man ska ta under övervägande att Litauen kan begära ersättning för den sovjetiska ockupationen.

Det ryska utrikesdepartementet sade att en sådan ståndpunkt "strider mot principer och normer i internationell rätt."

Litauiska myndigheterna ignorerar historiens lärdomar, de fortsätter att blunda för de nynazistiska rörelserna sade Rysslands utrikesministerium .

Ryssland har länge varit irriterat på Estland, Lettland, Litauen, Polen och deras försök att skriva om historien om andra världskriget , i syfte att minska betydelsen av Sovjetunionens seger över Nazityskland.(enligt Ryssland, som har en egen tolkning av historien. De påstår t.ex. att andra världskriget började den 2 juni 1941. De har sin egen syn på detta krig liksom på kriget mot Karl XII.)

Samtidigt som Ryssland fortsätter att betrakta den röda armén som befriare av den tyska invasionen av de baltiska länderna, ser många invånare i Baltikum det som två likvärdiga ockupationer.

Förra året antog Litauens parlament en lag som tillåter åtal för människor som förnekar eller minskar betydelsen av de internationella brott som begicks av Sovjetunionen och nazisterna.

(Postimees)

Man kan undra varför Tyskland betalat så mycket för sina krigsbrott medan Sovjet/Ryssland inte betalat ett öre.

…..

Värmen blir dyrare i Väike Maarja.

Fortum meddelar att på grund av stigande gaspriser har ett nytt högsta pris godkänts av konkurrensmyndigheten för Väike Maarja.

Det nya priset är 64,74 € per MWh. Det kommer att börja gälla från den 7  november. Prishöjningen är 34,5 procent. Moms ingår ej.

…..

Ett bondeupprop i Estland kräver att samma jordbrukssubventioner ska gälla i hela EU. Fortfarande är de nyare medlemmarna lägre subventionerade än de stora västländerna. Men ändå måste även de nya länderna vara med och solidariskt betala för Greklandskrisen.

Intressant!

…..

 

 

Pippi och herr Nilsson.

 

Rakvere Teater lägger ner två succéer. Dels Pippi Långstrump med Ülle Lichtfeldt som Pippi och så Täis Mäng, som vi faktiskt sett två gånger. Synd att vi aldrig kom iväg att se Pippi. Ülle säger att det är en pjäs med kvaliteter som gör att den kan spelas i 100 år. Kanske får vi en chans till lite längre fram!

 

.....

Följetongen. Tidigare: 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30 sept,

2, 5, 7,13, 14, 15, 16, 17 okt.

Någonstans någon gång i Estland.

Nõmme

 

Överallt såg han soldaterna. Han såg också hur människor undvek dem. Barn gick över gatan för att inte komma för nära. Varför var de så skrämmande? Ryktena gick. När som helst kunde de skjuta. Som de gjorde med Enno på perrongen i Nõmme. Vad hade han gjort som måste dö? Först förstod ingen någonting, och det var sådant som gjorde osäkerheten. Varför just han? Och det gällde många. Långt senare fick de veta att han fick inte leva längre därför att han var ”hjälppolis”, dvs. han ställde upp när det behövdes extrapoliser någonstans. Det fanns många studenter som var extrapoliser eftersom det var en bra extrainkomst, även om den var liten. Hur många av dem förlorade sina liv denna tid? Vem har rätt att leva? Vem, anser de här galningarna, har rätt att leva? Vem tar sig rättigheten att bestämma vem som får leva och vem som måste dö? När han deltog i striderna för tjugo år sedan ville han att alla ester skulle få leva. Inte bara i tjugo år. Nej, så länge Gud ansåg att de kunde leva. Moritz trodde på den kristne guden. Han hade lärt sig att be kvällsbön när han var mycket liten, och menade att om man inte tror på Gud och Guds förmåga att göra världen bättre, då fanns inte mycket att leva för. Det kände han särskilt starkt nu. Gud måste se vad som händer och ge oss alla kraft att förändra allt igen. Tillbaka till det Estland de hade.

Han klev av tåget i Nõmme, såg sig vaksamt omkring. Skulle det bli skottlossning igen? Det gick några uniformsklädda män på perrongen, men tydligen fann de inte vad de sökte. Den här gången var allt lugnt.

Också i huset var det lugnt. Tanja läste en saga för Vello och Irina satt bredvid och lyssnade. Kanske en saga var vad de behövde just nu.

”Jag gör lunch”, Irina reste sig och gick ut i det lilla köket där träsoffan där Tanja och Vello sov stod bäddad med locket på.

”Morbror! Kan träden verkligen prata?” Vello såg på honom och ville ha ett svar!

”Ja, om du ställer dig vid ett träd när det blåser, då kan du höra att det säger något till dig. Men du måste vara ensam, annars vill det inte prata.”

”Då vet jag varför jag inte hört något. Men kan äppelträdet prata också?”

”Kanske, men du hör bäst när granarna, tallarna och enarna och ekarna pratar, för de är mest högljudda.”

Moritz log i mjugg. Precis så hade hans mamma sagt till honom när han var liten och hon hade läst sagan om den talande enen.

 

”Du har inte hört något från Jaan?” Moritz vände sig till Tanja som satt kvar i skinnfåtöljen i vardagsrummet.

”Nej, inte på några dagar. Han lever i skogarna i Pärnutrakten. De är fler där. Ännu så länge hittar de mat i skogen. Hur det blir när det blir riktigt kallt och snö vet jag inte. Jag får väl hitta någonstans att bo där i närheten så jag kan hjälpa honom. Jag är orolig för att han ska göra något dumt, något farligt. Han pratar bara om att rädda sina föräldrar från Sibirien. Hur skulle det gå till? Några män från skogen mot Stalins armé.”

”Jag vet inte. Men det måste finnas en lösning. Det känns som om hela världen är emot oss när de där två jätteländerna arbetar ihop. Vad spelar det för roll vad de kallar sig? Kommunister eller nationalsocialister? Samarbetar gör de och ger sig på oskyldiga stater. Tänk på Polen som blev attackerat från två håll. Nästan samtidigt. Hitler och Stalin. Två galna män!”

”Kom nu och ät! Nu måste vi prata om något trevligt.” Irina kallade på dem från köket.

 

”Träffade du någon vi känner när du var i Tallinn?”

”Nej, jag gick bara in på baren och åkte hem direkt efter det. Tallinn lockar inte. Vill du tala om något roligt ska vi inte prata om Tallinn.”

 

Trackback
RSS 2.0