Okt. 24, 2011 Nu lämnar gässen Estland.

Nu lämnar gässen Estland. Jag minns dem från 2009 när vi häpnade över hur himlen ständigt fylldes av nya gäss. Här är bilder från årets gäss-resa mot södern.







Just de här gässen på åkern såg vi faktiskt för några dagar sedan.

Det har varit en mycket skön dag med sol och lagom varmt. En dag att njuta av helt enkelt.

.....

I dag firades Bibliotekens dag i Tallinn. Det är många böcker som översätts till olika språk från estniska, men det skulle kunna vara många fler.

I genomsnitt publiceras 4500 nya böcker varje år i Estland, men utvecklingen är på tillbakagång och bibliotek har mindre och mindre pengar att köpa nya böcker för.

Tallinns nationalbiblioteks direktör Janne Andresoo sade att ambitionen nu för den estniska litteraturen är att hitta sin plats i Europa. Det finns mer i landet än Kaplinski och motocross.

.....

Ants ska inte äta vetemjöl, och det är svårt att hitta på roliga rätter med mörkt bröd. I dag får jag hjälp av Postimees som presenterar en äppelpaj med mörkt bröd:

Botten:

  • 70 g smör
  • 50 g farinsocker
  • ½ ägg
  • 1 msk gräddfil
  • 70 g svart rivet bröd
  • 20 g rågmjöl

Fyllning:

  • 300 g syrliga äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk socker

Dekoration:

  • 30 g smör
  • 30 g farinsocker
  • 80 g svart rivebröd
  • ½ ägg

Blanda socker, mjöl och rivet bröd till en deg, tillsätt ½! uppvispat ägg och gräddfil.

Forma och placera degen i en avlång form, 12x35 cm.

Skala äpplen och skär dem i ett par centimeter tjocka kuber, rulla dem i socker och kanel och fördela jämnt på botten av kakan.

Blanda farinsocker och rivebröd och slutligen tillsätt resterande vispade ägget och äpple bitar.

Grädda i ugnen på 190 C i ca 30 minuter.

Låt svalna och skär i 8 bitar och servera tårtan exempelvis medel vaniljkräm, gräddfil eller vaniljglass och en bärsås.

Jag ska testa och se.

Trackback
RSS 2.0