Okt. 27, 2011 Han fick en vass blick till svar.



Detta är den nya varianten av pråmdragare. Det verkar lika jobbigt som tidigare.

.....

I Estland kan man köpa en parfym som är så himla praktisk att den också kan drickas! Vi köpte några sådana när vi började åka hit regelbundet för så där tjugo år sedan. Då visste vi inte riktigt vad det var. Nu vet vi. Det är inte särskilt gott. Det är nödsprit för den som inte har råd med riktig sprit. Som T-sprit eller rakvatten ungefär.

 

Docenten i folkhälsovetenskap vid Tartu Universitet och professorn vid Universitetet i London, David A. Pärn, försökte få klarhet om förekomsten av surrogat- (parfym, rengöringsmedel och liknande) alkoholkonsumtion bland den estniska befolkningen .

Svar på enkäten kom från 6400 15 - till 84-åringar. Av de som svarat hade nästan 5400 druckit alkohol minst en gång. 65 procent av dem, eller drygt 3500 personer, har varit berusade minst en gång under den senaste månaden.

Bland män under 35 år var surrogaten nästan 0. Män över 35 var de vanligaste användarna av surrogat. Av dessa var de flesta icke-ester och män utan gymnasie- eller högre utbildning.

Tillgången på surrogat är stor dygnet runt eftersom kioskerna säljer dem. Det är också sex gånger billigare än vanlig alkohol, eftersom alkoholskatt inte tillsätts.

…..

Mart Laar, försvarsminister säger: Min lön stiger inte innan våra soldater fått höjd lön. Alltså: när lönen för dem som deltar i NATO:s fredsbevarande styrkor blir mer acceptabel, då kan han tänka sig att själv få mer i lön. Fin man.

.....

Postimees varnar speciellt äldre för att förvara koden till kreditkortet i plånboken tillsammans med kortet. Det är ett mycket effektivt sätt att bli av med alla sina pengar visar erfarenheten.



.....

Följetongen. Tidigare: 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30 sept,
2, 5, 7,13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 26 okt.

Någonstans någon gång i Estland.

Nõmme

Han fick en vass blick till svar. Så puttade mannen honom åt sidan med sin kalasjnikov och fick syn på de två damerna där inne. Han log ett snett leende.

”Hur många är ni här då? Vi ska se om ni bor tillräckligt många i det här huset!”

Han hade svårt att släppa Tanja och Ira med blicken.

Han började stega upp rummen. Först vardagsrummet där systrarna satt tysta och tittade på.

”Hm det blir fjorton.” Han fortsatte till sovrummet. Tittade lite extra på de fina virkade gardinerna i fönstret. Gick runt och mätte. ”Hm det blir tjugo. Finns det något mer rum?”

”Nej, inte här. Det bor en man i ladan.” Moritz svarade.

”Ni är… Få se nu… 4 personer. Då ska ni ha 36 kvadratmeter. OK. Då kanske ni får bo här då. Såvida…”

Han sa det där sista med en röst som lät törstig.

Moritz hällde upp ett dricksglas med vodka och gav honom.

Mannen svepte glaset, drog efter andan och sträckte fram glaset mot Moritz. Han fick ett glas till, men sedan kunde han se att flaskan var tom. När han svept det andra glaset kom ytterligare en grönklädd man in i rummet. Moritz kastade ett öga på honom, sedan vände han sig halvt ifrån honom.

”Herregud! Det är ju en chaufför från Tartu Maantee! Han kände igen mig förstås!” Tankarna rusade i hans huvud.
”Kapitalist! Den mannen är kapitalist!”

Han var avslöjad. Alla drog efter andan. Alla bleknade av rädslan. Alla visste att många ester redan skjutits till döds av just den här anledningen, och där framför dem stod två män med varsin kalasjnikov!

Dörren slogs upp. Två män kom inrusande. En med pistol i skjutläge, den andra kastade sig över männen. Ett skott hördes. Allt blev stilla. De två männen låg på golvet, de levde. Moritz hade varit med förr och visste hur en död man ser ut. Han såg också att de två som kommit inrusande var Juhan, husägaren och hans bror. Brodern hade sett en lastbil köra fram till grinden från fönstret i ladan där han bodde. Han ringde direkt till Juhan, som kom med pistol och helt inställd på att se till att Moritz och de andra skulle överleva.

Hittills hade de lyckats med att få ner männen på golvet och sparkat undan deras vapen. Nu gällde det att få upp dem och tvinga in dem i lastbilen. Juhan tänkte köra iväg med dem. Han ville inte säga mer.

Det var andra människor ute på gatan när de kom ut. Skotten hade hörts och folk var rädda att något allvarligt hänt, men när de såg att det var två kommunister som hotades med pistol, då vände de sig bort, och glömde genast vad de sett. Juhan satte sig vid ratten, brodern vaktade männen på flaket. Mörkret hade lagt sig. Nu gällde det att ingen kommunist såg dem och förstod vad som hänt.

Trackback
RSS 2.0