Sept. 11, 2011 Historien om Vladimir Putins far.

Historien om Vladimir Putins far.

År 2000 gavs boken ", Ot Pervogo Litsa" - samtal med Vladimir Putin, ut i Ryssland. Det kommer nu ut i estnisk översättning.

Putin säger att hans far under kriget tillhörde NKVD:s förintelsebataljoner, som bl.a. stred i skogarna runt  Kingissepp i Petersburgsområdet. Under 1941 (när tyskarna också fanns i området) när de fick slut på maten gick de till lokalbefolkningen - esterna – enligt berättelsen. De fick mat av dem, men tyskarna underrättadesbockså  om sovjeterna.

Putin berättar i boken:
"Deras möjligheter att överleva var små. Tyskarna omringade dem, och endast ett fåtal, inklusive min far, lyckades fly. /---/ Far gömde sig i ett träsk, och andades genom ett vassrör tills hundarna sprungit förbi. Så räddades han. "

Varför gjorde då lokalbefolkningen så? Med tanke på alla mord, alla våldtäkter, alla nedbrända hus, alla nedbrända lador, som fyllts med mat för vintern, alla djur som dödats på order av Stalin: "Lämna absolut inte kvar något ätbart när ni lämnar landet!" Med tanke på att det var just Förintelsebataljonerna som utfört dessa dåd, kanske det är mer naturligt och självklart att de ester som fick besök av Putins far och hans förintelsemän bförrådde dem. ( se bl.a. 27 juli 2010, 26 dec 2009)

Jag (journalisten Argo Ideon) kan inte minnas att denna historia skulle ha väckt någon särskild uppmärksamhet tidigare i Estland, men den uppmärksammades efter Bronsnatten (bråket om bronssoldaten i Tallinn 2007 i slutet av april). Ryssland Moscow Times publicerade  i maj 2007 en berättelse skriven av Lynn Berry, "Putins Estland back Complex" som diskuterar varför Putin har en gås oplockad med esterna. I artikeln nämns berättelsen om Putins far, och det refererades ganska flitigt till den efter publiceringen.

I december 2009 samtalade en högt uppsatt tjänsteman från amerikanska utrikesdepartementet, Pamela Quanrudi med estniska utrikesministeriets statssekreterare och ambassadör i Afghanistan Harri Tiido. Bland annat talade de om att den estnisk-ryska relationen är starkt pragmatisk och starkt beroende av Putin. Tiido berättade då för sin gäst samma gamla historia om Putins far - enligt en promemoria för att förklara varför Putin har ett personligt agg till Estland.

Detta skriver Postimees i dag. De skriver också mycket om USA och 11 september.


.....
I Estland såg man för andra året i rad ett norrsken på himlen

 

Norrsken i går natt.

 

"Den här gången var det en extraordinär upplevelse", skriver tidningen.

Och jag tänker på Õies berättelse från Sibirien, som jag måste skriva ner ordentligt snart. Hon berättade om en natt med ett sådant fantastiskt sken över himlen som hon aldrig sett förut. ”Hela himlen brann!” sa hon. Men de gamla berättade för henne, att det betydde att något hemskt skulle hända. ”Förra gången det syntes något liknande på himlen, då utbröt första världskriget!”

Vi kan bara hoppas att det var en tillfällighet den gången. I Sibirien var katastrofen närvarande hela tiden.

Trackback
RSS 2.0