Sept. 18, 2011 Materialet om Alfred Rosenberg från Historiska Museet i Tallinn.

Postimees skriver i dag om borttagandet av materialet om Alfred Rosenberg från Historiska Museet i Tallinn.

Museet har kontaktat den judiska befolkningen i Estland och de svarade att de var oroade av utställningen. Varför ska man visa nazistiska brottslingar bara för att de är födda i Estland?

Det kommer ingen ny utställning på platsen där Rosenberg fanns; andra personer på utställningen flyttas om istället.
Han delade vitrinskåp med patriarken av Moskva och hela Ryssland Alexej II, född i en balttysk släkt i Tallinn. Även naturforskaren Karl Ernst von Baer finns där. (även han balttysk)

En annan artikel i Postimees säger:

Bilden av Rosenberg passade inte in bland de andra positivt presenterade personerna, säger Anton Pärn, Kulturministeriets avdelning för kulturföremål.

 

 

Alfred Rosenbergutställningen.

På Estlands Historiska museums permanenta utställning finns en display med titeln "Världsberömda ester". Alla andra personer, utom Rosenberg, presenteras med en positiv framtoning. Just därför är det olämpligt att ställa ut Alfred Rosenberg i samma sammanhang,"sade Anton Pärn, Kulturministeriets avdelning för kulturföremål.

.....

David Vseviov, historikern som vi följer på radion i serien: ”Det mystiska Ryssland”.

 

David Vseviov: Ondska, kan inte ställas ut samtidigt med godhet.

Vseviov, själv född som rysktalande jude som numera talar perfekt estniska och utbildat sig vid Tartu Universitet,  har faktiskt samma åsikt som jag. Rosenberg ska inte ställas ut på museet, men man ska kunna hitta uppgifter om honom där.

"Jag har alltid intresserar mig för historia och identifikationer - vi är alla del av samma mörka förflutna. Vem i historien vill vi identifiera oss med? Vi kan inte glömma och inte heller förbättra historien. Vad vill vi förmedla för budskap på museum? Jag tror inte jag vill att denne man ska presenteras på en utställning. Vad har han gett oss?

Varför ska vi koppla samman Rosenberg med Estland eller Tallinn? Han är inte bunden till vårt land varken känslomässigt eller kulturellt. Han råkar bara vara född i Tallinn. Inget annat. Vi kunde lika gärna ställa ut Dostijevskij. Det är samma sak.

Vseviov tycker att det är en teoretisk tvist som uppstått, hur mycket behövs för att fånga allt det onda? "Vi bör dock presentera ondskan mycket avskräckande.", säger Vseviov.

…..

 

Bebyggelse vid flygplatsen.

Pilpabyn försvinner från flygplatsområdet.

Under sovjettiden var det nödvändigt att ha en köksträdgård för att vara säker på att alltid ha något att äta. I närheten av Tallinns flygplats ligger ett sådant koloniområde. Det ska nu tas bort helt och hållet i november i år eftersom det mer och mer blivit en plats för sopor.

Numera är det huvudsakligen äldre rysktalande människor som arbetar med trädgårdsskötsel i området. Myndigheterna säger nu att det går inte att vänta med rensning och moderniseringar hur länge som helst av hänsyn till dessa människor. De måste lära sig hur det är att leva i Estland.

”Det tråkiga är, att jag inte ens vill plocka äpplen. Jag har inte klippt gräset på länge", sade en äldre kvinna om krånglet hon fått.

Hon köpte en välskött trädgårdstäppa av den tidigare användaren som blivit sjuk. Det behövdes inga köpehandlingar då. ”Det är nog ingen annan som har det heller.”

"1984 och 1985 gavs tillstånd till odling på kolonilotterna, men de var tidsbestämda på 10 år", säger Tõnu Mühle, som arbetar med att utveckla flygplatsen.


Flygplatsens befattningshavare berättar i stort sett samma historia. "På grund av dessa fula, illegala byggnader förstörs upplevelsen under landningen för flygpassagerarna. Vi måste städa upp denna plats. Observera att vi snart kommer börja bygga ut flygplatsen; förr eller senare, exakt när, det kan vi inte säga nu ", säger Mühle.

De kan inte förstå folks plötsliga entusiasm för stadsdelen.

Han berättar att nyligen körde en buss full med utländska arkitekter till området för att studera denna arkitektur i Tallinn, de gick med knäna i lera.

"Vi tittar ut på all skit genom fönstret i planet, och vi känner djup skam” avslutar han.

Trackback
RSS 2.0