Sept. 20, 2011 ”Sverige är, förutom Estland, det enda land som inte behöver spara osv.

Jag hoppas ni lyssnade på Anders Borg i riksdagsdebatten i dag. ”Sverige är, förutom Estland, det enda land som inte behöver spara osv. osv. osv.”

Han nämnde Estland som ett föregångsland! Ett land som gjort något bra under förra finanskrisen. HÄRLIGT!

…..

Jag skrev en gång att det ska bli spännande att se vad den officiella förklaringen blir till flygolyckan i Jaroslavl där Stefan Liv omkom. Det måste ju vara en orsak till olyckan som Moskva kan godkänna, som inte pekar på att det är något fel på Ryssland.

Först menade man att handbromsen fortfarande låg i. Det är en helt OK förklaring.

I dag var det det ryska forskningsutskottets talesman Vladimir Markin som berättade för journalister att man funnit alkohol i blodet på piloterna.

Det kan säkert Moskva acceptera.

…..

Lite jämställdhet:

Det estniska parlamentet har i dag fattat beslut på socialdemokraternas begäran att regeringen ska se till att minska lönegapet mellan män och kvinnor.

Estniska kvinnors löner är i genomsnitt cirka 30 procent lägre än männens. Det påverkar pensioner, sociala avgifter och annat stöd.

…..

Socialdemokraterna arbetar också för att pappaledighet ska bli obligatoriskt.

 

 

Marianne Mikkon.

”I Estland är det fortfarande så att det är kvinnan som sköter allt hemarbete”, säger Marianne Mikkon (SD). ”De estniska kvinnorna förvärvsarbetar mer är den genomsnittliga kvinnan i EU, så det är inte förvånade att de ofta ser trötta ut.”

…..

Högsta domstolen i Tallinn har avslagit Tallinn stad begäran om att slippa e-röstning.

Det framgår inte av artikeln varför Tallinn vill förbjuda val via Internet, men Savisaar vill väl se väljarna i ögonen innan de lägger sin röst kanske. Eller har hans väljare inte datorer? Men det är ju inte förbjudet att gå till vallokalen.

…..

Såg ni bilagan i DM  i dag. Om hjärnan. Jag tycker det är så intressant. Vi kan se hur viktigt det är att vi förstår våra barn och inte dömer dem för beteenden som de inte kan styra. En mening etsade sig fast: Negativa förväntningar kan alltså vara självuppfyllande. –En stressad hjärna fungera inte som man vill, den försämrar arbetsminnet. Känns det igen?

Det var bara en tanke.

…..

När det gäller mitt huvudämne: ”Estland och vi” då passar i stället artikeln i SvD på Kultursidorna: ”Dags att släppa nidbilden av det tyska.”

Den handlar om hur vi fortfarande svartmålar allt tyskt. Ärligt talat känner jag inte riktigt igen det. Kulturcentrum i Europa ligger ju numera i Berlin, men å andra sidan umgås vi med f.d. cyklisten Jup Ripfel, som har berättat om sina svårigheter efter att han flyttat till Sverige. Han fick höra mycket smädelser. (Han är världens trevligaste människa.) När det blev jobbigt gav han sig ut på cykeln och bet ihop. Jag minns också när jag sa till min arbetskamrat från Wales att Hitler hade byggt motorvägar. Han skrek åt mig: Säg inget positivt om Hitler!

Artikelförfattaren Jens Christian Brandt menar att det är ”Hög tid att så småningom sluta slänga med kastluggen och i stället se verkligheten som den är.” Vi ska se Tyskland som det är i dag, inte som det var då.

Och det gäller Estland också. Se vad Estland är i dag. Och inte som det var under sovjettiden.

 

Trackback
RSS 2.0