Sept. 21, 2011 Hallå! SvT det finns fattiga människor i alla länder.

Så var det med det. I går sa vår finansminister något bra om Estland, och vad händer då? Jo, Aktuellt visar ännu ett negativt Hasse Svens-reportage om att Estland är dåligt. Det är synd om ryssarna som inte har någon utbilding och bara talar ryska! Deras barn lägger sig hungriga på kvällen. Jag säger bara: gör ett reportage om barnfattigdomen i Sverige eller någon annanstans i världen också. Människor som har problem och som inte vill lära sig något, de har alltid problem. Vi har en grannfamilj där alla är gravt alkoholiserade, men de arbetar nu efter den förra krisen. Alla utom den äldste Mihkel, som har supit sönder sig och ligger till sängs. Inget av barnen eller barnbarnen svälter.

Hallå! SvT det finns fattiga människor i alla länder. Nu  skyller de på Euron, men priserna är hårt kontrollerade och alla fick en miniräknare för att kunna kontrollera prisökningar. Jo, priserna gick upp efter förra finanskrisen, de tog igen vad de förlorat, men det är inte som det var i övriga Euro-området, då priserna stack iväg så mycket.

Och kanske är det bättre att ingen offentligt säger något bra om Estland, då kanske vi slipper vi det negativa också.

…..

En delegation från Keskerakond, Savisaars parti, åker till Putins parti: Enade Rysslands kongress.

…..

För att förstå den stora kulturella skillnaden mellan Estland och Ryssland måste jag lära mig så mycket som möjligt om Ryssland också. Jag har sagt det förut och jag tänker på det när jag läser ”AB Rysslands fria röst” i SvD i dag.

Chefredaktören på radiostationen Eko Moskva intervjuas. Han berättar att han inte är särskilt populär hos Putin. Det är en fri station, utanför Putins kontroll.

Vad gäller presidentvalet säger han:

Det finns en styrelse med 12–15 medlemmar där Putin är styrelseordförande och har den tyngsta rösten. I dag råder det delade meningar inom styrelsen om vem som ska bli vd, det vill säga näste president. Två frågor avgör. Den ena är vem som kan garantera säkerheten för styrelsen så att de kan behålla sina förmögenheter och fortsätta sin verksamhet. Den andra är vem som effektivast kan se till så att Ryssland behåller sina gränser och ökar sitt inflytande i närområdena.”

Och om ställningen som fri operatör:

” Vårt anseende gör det svå­rare att stänga ner oss, men jag vet att det kan ske bokstavligt talat över en natt”, säger han och drar handen genom sitt långa krulliga hår.

Under Jeltsins tid hade han det lugnt, medan Putin redan vid första mötet gjorde klart för Venediktov att han såg Eko Moskva som en fiende och Putin har under alla möten varit kritisk. Venediktov var som mest illa ute efter kriget mellan Ryssland och Georgien sommaren 2008 då Eko Moskvas objek­­tiva rapportering gjorde Putin rasande.

Redan vid vårt första möte 2001 kände jag att Putin, som kom från säkerhetstjänsten KGB, hade en helt annan inställning till medier än Jeltsin. Jag sa till mina vänner, som hade röstat på Putin i tron att han var en modern reformator, att vi var på väg bakåt mot sovjettiden. Då tyckte de att jag var pessimist och hade tappat min intuition. I dag vet de förstås att jag hade rätt.

Venediktov vet att han spelar ett högt spel. Kampen inom ”styrelsen”, men också starkare och mer aggressiva nationalister har ökat riskerna för alla journalister. För två år sedan kände Venediktov att han var tvungen att skaffa livvaktsskydd både för sig själv och för sin tioårige son. Men han tvekar inte att fortsätta som chefredaktör.

– Jag trivs med mitt jobb – och min uppgift, säger Rysslands starkaste fria röst.

Estland fungerar med helt andra medel. Man kan säga att det är en typiskt nordeuropeisk stat med stark demokrati och öppna förhandlingar. De har på något härligt sätt lyckats bevara sitt sätt att leva under alla olika herrar, och det är just det som är så fascinerande.

…..

 

 

 

Minnesdag på Frihetstorget.

Så många dagar på året är minnesdagar av krigshändelser! I morgon gäller det årsdagen av de sovjetiska truppernas intåg i Tallinn 1944 och störtande av den estniska regeringen. Många, många ester lyckades rädda sig från landet på fartyg den dagen,  där de blev beskjutna av ryska plan.

 

Ryska ambassaden talesman, Maria Šustitskaja, meddelar att de lägger en krans vid foten av bronssoldaten. Den ryska ambassadelegationen leds av ambassadör Jurij Merzljakoviga. Tid för ceremonin, nämnde hon inte.

Sovjetiska trupperna nådde Tallinn den 22 September 1944.   Tyska soldater hade då lämnat staden. På tornet Långe Hermann vajade den estniska flaggan och regeringen leddes av Otto Tief.

…..

Språkforskaren Martin Ehala säger att man kan inte tvinga de rysktalande eleverna att lära sig estniska. Förmågan att lära sig är beroende av motivationen. Och motivationen beror bl.a. på föräldrabakgrunden.

Allt går nu åt rätt håll, men om man drar åt tumskruvarna för hårt då kan det bli fel i alla fall. I vissa regioner fungerar det bra, i andra mindre bra.

På den finska bokmässan är det esterna som står i centrum i år. Det blir allt fler estniska böcker som översätts till finska.

Helsingfors besöks av många estniska författare, konstnärer, politiker och offentliga personer. Andra diskussionsämnen blir: "Estlands närhistoria och de överlevande", "Estlands närhistoria: början och slutet av demokratin."  "det finska och estniska fönster mot världen" "esterna i världen."

Trackback
RSS 2.0