Sept. 5, 2011 Üllar Saaremäe ska sätta upp Mumintrollen på Rakvere teater.

På måndag ska Thomas Nordegren svara  på alla brev som har kommit in efter programmet om Estland. Jag passar på att skriva lite mer till honom…

Hej igen Thomas Nordegren.

Jag hörde att du ska diskutera judeutrotningen och Baltikum på måndag, och tänkte att jag skulle passa på att skicka lite mer information och några frågor.

Det är ett problem att de här länderna alltid ska diskuteras efter vad som hände under andra världskriget. Åren går och går, men de kommer aldrig ifrån det. Nej, kanske har de inte gjort upp med sin historia, men de har det inte heller gjort när det gäller de brott som skedde efter världskriget heller. Självklart kan de aldrig förneka vad som hände, men hur länge ska de skuldbeläggas? Att det dödades judar i de nazistockuperade länderna är fruktansvärt, men frågan är om man ska lägga skulden på hela befolkningen, vilket jag hörde Per Ahlmark göra i TV på 1990-talet. Vår dotter hörde också Ferenc Göndör säga under ett föredrag i skolan att Baltikum var värre än Nazi-Tyskland när det gällde förintelsen. Baltikum?

 

Wolfgang Benz har i sin bok "Dimensionen des Völkermordes" listat de ockuperade ländernas skuld, dock inte de baltiska:

Tilläggas kan alltså

·         Estland: ca 2000 (ca 1000 estniska medborgare, ca 1000 deporterade till Estland för att förintas.)

·         Lettland 71 500

·         Litauen  143 000

 

Varför är esterna för alltid brännmärkta för vad som hände i deras ockuperade land, men inte de flesta andra av länderna på listan? Har vi någon gång hört talas om hur många judar som dog i Luxemburg? Grekland? Frankrike eller Belgien?

Vi skickade detta meddelande till de ledande tidningarnas redaktioner och till insändarsidor. SvD tog in det den 25 maj 2009:

 

Sluta se Baltikum som en enhet.

 

Baltikum består av tre olika stater, med tre olika kulturer och tre olika språk. Lettiska och litauiska tillhör den indoeuropeiska språkgruppen och är baltiska språk. Estniskan är ett finsk-ugriskt språk, som skiljer sig totalt från de indoeuropeiska.

En est förstår inte ett ord lettiska och vice versa. Inte ens en lett och en litauer kan tala fritt med varandra på sitt respektive modersmål, trots att språken är släkt – ungefär som svenska och tyska.

Estlands kultur har mer gemensamt med den nordiska, medan Litauens kultur är starkt influerad av den polska och Lettland har stått närmare Ryssland.

Vi talar inte om att Nordens bruttonationalprodukt – BNP – sjunker katastrofalt för att Islands BNP gör det, eller hur? Naturligtvis vore det jättebra om vi kunde tala om Nordens olja, men det är faktiskt Norge som står för den stora oljeproduktionen i Norden.

Men vi slår ihop de baltiska länderna och talar om den katastrofalt sjunkande BNP:n i Baltikum och allt möjligt elände, som Lettland tyvärr råkat in i.

Visst är det besvärligt i Estland också, men inte alls på samma sätt som i Lettland. Risken är att vi kan hjälpa till att framkalla problemen genom att agera som om problemen är desamma och inte våga handla med Estland och Litauen.

Tumregel 1: Baltikum består av tre skilda stater, med tre olika kulturer som inte ska sammanblandas.

Tumregel 2: Norden består av fem skilda stater med liknande kulturer.

Raimo Raag

professor i finsk-ugriska språk, Uppsala universitet

Karin Tamm

stud. i estniska, Uppsala universitet

Virve Raag

universitetslektor i estniska, Uppsala universitet

Ants Tamm

Sverige-est

Jag vill på intet sätt förringa vad som hände i Estland, men varför talar man aldrig om hur många ickejudiska ester som mördades? Till slut blir allt detta absurt. Till slut blir det så, att vi måste klart säga att vi värderar människoliv olika. Vi människor är verkligen inte lika mycket värda. Att mångdubbelt fler ester (drygt 7 250 )mördades under den nationalsocialistiska ockupationen är helt och fullständigt ointressant!

Varför har du fått så många brev från dina åhörare? Naturligtvis för att den här frågan alltid vinklas så, att de baltiska folken utpekas som nazikollabaratörer och behöver försvaras.

Med vänlig hälsning

Estland blir alltmer likt Sverige:

Man inför nya skatter men kallar dem för avgifter. T.ex. tas det nu ut en sängavgift på Tallinns största sjukhus. Det kostar 1,6 euro per dygn under 10 dagar. Sedan betalar man sedvanliga kostnader för sin sjukdom.

 

Man diskuterar att höja bensinskatten och elavgifter.

Det publiceras nyheter om tokiga grönsaker.

 

Fler nyheter:

 

En kvinnlig konstnär som sprang genom Väike Maarja med nken överkropp ,för att protestera mot att bara män får göra det, får inget straff för sitt tilltag.

 

Üllar Saaremäe ska sätta upp Mumintrollen på Rakvere teater.

 

Räddningsskolan i Väike Maarja ska undervisa i polisverksamhet och jourtelefon för poliser.

 

 

I Lettland finns ett politiskt parti för den rysktalande befolkningen. Det är helt underordnat Moskva. Det hoppas vinna valet.

Angela och Andrus Veerpalu väntar barn igen. Det är ännu inte helt klart med hans ev. doping.

 

 

En ny gränsövergång i SO mellan Ryssland och Estland har invigts av presidenten, premiärministern m.fl.

Trackback
RSS 2.0