Sept. 16, 2011 Det var alltså han som var skyldig till att Estland som första land rapporterades som ”judenfrei”.

Historiska museet, Marjamäe loss (slott).

 

Historiska Muséet i Tallinn har en utställning om ester som på olika sätt gjort sig kända i världen.  ”Eesti esimesed”.

En av de kända esterna är Alfred Ernst Rosenberg (balttysk), som arbetade nära Hitler. Han föddes i Tallinn 1893 och avrättades i Nürnberg 1946.

 

Alfred Rosenberg.

I Wikipedia kan vi läsa (jag kan inte garsatera hela sanningshalten):

Rosenberg lärde känna Adolf Hitler år 1919 och gick med i DAP, NSDAP:s föregångare, samma år. Rosenberg beklädde flera höga ämbeten inom den nazistiska statsapparaten. Rosenberg formulerade den nazistiska ideologin i flera skrifter; han skrev om rasteori, antisemitism, begreppet Lebensraum  samt motståndet mot Versaillesfreden.

En liten kuriositet: Hitler tyckte att han var jobbig. Han var för omständlig.

Från 1941 till 1945 var Rosenberg riksminister för de ockuperade områdena i öst och därmed ansvarig för de krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begicks därstädes. Vid Nürnbergprocessen 1945–1946 dömdes han till döden som krigsförbrytare  och avrättades genom.hängning.

 

Det var alltså han som var skyldig till att Estland som första land rapporterades som ”judenfrei”.

 

Då kan man naturligtvis diskutera om han var est eller tysk. Svaret är att 1. Han var balttysk. 2. Han lämnade Estland 1919, innan Estland var ett fritt land. 3. Den balttyska kulturen var helt skild från den estniska. Många av de kända esterna var just balttyskar, som världsomseglaren Krusenstern och vetenskapsmannen Struwe. De räknas inte som ester eftersom de inte talade estniska och inte visste något om den estniska kulturen. Kanske borde utställningen egentligen heta ”Kända män som fötts i Estland”.

 

Flera länder har protesterat mot att han finns med på utställningen, bl.a. USA och Ryssland. Historiska Muséet i Tallinn har nu fått veta av kulturministeriet att han måste tas bort. Vilket pågår just nu.

 

På ett sätt kan jag tycka att det ät rätt att ta bort honom. Han var en äkta förbrytare skyldig till fruktansvärda brott.På ett annat sätt tycker jag det är fel. Självklart ska vi och våra efterkommande alltid få kunskap om vad som hände och vilka som gjorde det. Det märkliga är att ingen, absolut ingen, tycker att Lenin och Stalin ska tas bort från Ockupationsmuséet i Tallinn. Jag har istället hört att man ska spara allsa minnena från sovjetockupationen, och Ryssland anser ju att inget får röras i den fria staten Estland.

 

.....

I går vad det final för festivalen ”Ljus över Kadriorg”

 

 

 

Visst är det vackert?

 

.....

 

Det är problem med ”lönnlöven” som alla nya körkortsinnehavare måste ha på bilen i Estland.

 

Vägverket menar att de andra förarna ser detta som en negativ upplysning. De vill att man istället ska ha en bättre utbildning i körskolorna, och det ska vara frivilligt att använda ”lönnlövet”.

 

Det är tänkt att visa för de andra förarna att detta är en ovan förare, ”Visa särskild försiktighet!”.

 

Vägverkets talesman Timothy Vijar säger att det skulle vara en tvåårsgräns för de nya förarna innan de slapp lönnlövet, och det visade också att denna förare får inte köra fortare än 70 km/tim. Nu tycker han att med en bättre undervisning och en höjning av hastigheten till 90 km/tim. skulle man få en lugnare trafikrytm. Istället för att visa tolerans ha det blivit en symbol för negativa och nedsättande attityder. Om man istället har en skylt med ”barn i bilen” eller ”främmande stad” eller liknande då visar de andra hjälpsamhet.

 

Vägverket kommer lämna in ett förslag på ändring till kommunikationsministeriet.

.....

 

Försvarsminister Mart Laar.

 

Mart Laar avgår som ordförande i det politiska partiet IRL; han står inte till förfogande när ordförande snart ska väljas. Han lämnar inte politiken, och står kvar som medlem i partiet.

 

Han har varit statsminister två gånger, men kan inte tänka sig att bli et igen. Han är intresserad av försvarspolitik, och posten som försvarsminister, som han innher nu,

 

Beslutet att avgå fattade Laar efter årets parlamentsval, där IRL gjordebra ifrån sig. De har starka ministerposter i regeringen.

 

”En dinosaurie” ska avgå i tid. Tänk dig, jag och dinosuriern Edgar Savisaar, det kan bli för mycket.

 

Vem vet, kanske han kan tänka sig bli EU-kommissionär.

.....

Det finns 4635 finska företag i Estland, det är en ökning med nästan 500 på ett halvår.

Trackback
RSS 2.0