Sept. 2, 2011 Påståendet att det estniska språket ska införas för hastigt är helt galet.

Före detta ryska medborgaren Yana Toom, som lämnade sin plats som vice borgmästare i Tallinn, har aldrig gjort hemlighet av att hon tänker ryskt och har en rysk syn på världen. Hennes uttalanden i media visar med all tydlighet att hon hatar den estniska staten. Kriget att rädda den ryska undervisningen i de ryska skolorna börjades av henne och har tagits över av Mikhail Kõlvart, som tillbringade delar av sin ungdom bakom galler, och som en gång inbjöd en estnisk delegation till det kända lägret Seliger (organiserat av pro-kreml-rörelsen Nashi) där estniska poltikers huvuden visades genomstuckna av pålar.

I dagens Postimees läser vi:

Mikhail Kõlvart vill nu att alla ska visa sin mening när det gäller beslutet i skolverket att de rysktalande eleverna i statliga skolor ska få all undervisning på estniska och med estnisk undervisningslitteratur. Man ska visa sitt missnöje med ett vitt band på kragen.

"Detta är inte att protestera, det är ett fredlig stöd för att de ryska skolorna ska kunna väljas med helrysk undervisning precis som det är föreskrivet i lag", betonade Kõlvart.

Han sa att ”bandet visar att människor inte är likgiltiga inför vad som sker i utbildningen i vårt land. "Vitt är ju färgen på vår fredliga natur och en symbol för politisk neutralitet och mänsklighetens sinnen under århundraden.” (Rysslands sinne??  Vad menar karln?  Jag vet att esterna inte upplevt det så. Dessutom kan det vita bandet ha andra betydelser)

Michail Kõlvart, som lanserat Vita bandet-idén stör utbildningen, sa Irene Käosaar, chef för Utbildningsdepartementets allmänna avdelning.

"Medborgarinitiativ är en demokratisk rättighet, men jag håller definitivt inte med.", sa Käosaar till Postimees.ee  "Kampanjen verkar mest provocerande och det gör mig ledsen att skolorna dras in i det politiska spelet. Detta kommer att påverka eleverna, föräldrarna och lärarna känslomässigt."

Påståendet att det estniska språket ska införas för hastigt är helt galet. "Någon förändring har inte ägt rum  i de flesta ryska skolor trots propåer under 10-15 år. Att nu dra i bromsen är helt fel."

"Från och med idag ska Estlands gymnasier ha undervisning i estniska för dem som inte kan språket. Under våren hade vi sammankomster med alla skolor, och då var alla med på övergången till estniska i skolan, alla utan undantag. Då hölls möten på ett konstruktivt sätt. "

 

 

Irene Köossar.

"Faktum är att Tallinns tingsrätt stödjer ändringarna i skolans nätverk och de ryskspråkiga skolorna", konstaterade Käosaar. Hon förklarade att de ryskspråkiga eleverna i Tallinn blir färre och färre för varje år, men antalet skolor förändras mycket långsamt.

Det handlar alltså om likvärdig utbildning för alla Estlands skolelever.

Hon lovordade istället de ryska skolor som har gjort ett bra jobb; en gradvis övergång till estniska språket i undervisningen. "Visst, vissa skolor har fortfarande behov av att utvecklas något. Det finns också ett behov av att kommunicera med föräldrar och att stödja elever och lärare", säger Käosaar.

Hon betonade att målet är att garantera alla elever en hög kvalitet och rättvis utbildning. "För att våra ryska skolors studenter inte ska marginaliseras när de läser akademiska ämnen i mötet med akademiker som haft all sin utbildning på det estniska språket."

Kõlvart däremot sade att attityden hos hela Estlands befolkning är en viktig fråga och nu är det lätt att visa sin uppfattning med ett vitt band på kläderna.

"Det är så vi uttrycker vår negativa inställning till denna brådska, (?? 10-15 år!)

…..

En kommentar till Erik Helmerssons kolumn i DN i går: (V): Ny ledare, gamla teser.

Han menar att … det spelar ingen roll om man väljer en ny partiledare om det växer mossa på partiprogrammet.

Några axplock: ”Kapitalismen (är) per definition odemokratisk.” Sveriges utrikespolitik ”förutsätter att Sverige vågar utmana USA, EU och det internationella kapitlets maktanspråk.”

Och så programmets pärla: ”Det ekonomiska fåtalsväldet måste ge plats åt de arbetandes demokratiska förvaltning. Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande.”

Han menar att de skulle ha stor möjlighet att ta röster från ett förvirrat socialdemokraterna. Men med nuvarande partiprogram är sannolikheten stor att partiet antingen går under helt eller att dess sympatisörer åter splittras i nya kombinationer med outtalbara bokstavskonmbinationer, för den cirka 64:e gången sedan Stalins död.

Jag förstår inte vänsterpartiet. De har inte tagit avstånd från allt det fruktansvärda som hände i Sovjet, Kina, Kuba, ja alla kommunistiska länder. De var med i Kommunistinternationalen, som var dirigerad från Moskva. De har inte tagit avstånd från det heller. Däremot är de starkt upprörda över det som pumpats i dem att Estland som det första ”judenfrei”-landet påstås ha ägnat sig åt judeutrotning. Jag har kunnat visa att det var åtta gånger fler ester som förlorade sina liv under den nazistiska ockupationen. Men det är ju helt ointressant. Dessutom hände dessa förfärliga mord under tysk ockupation, och tyskarna togs emot som befriare av esterna eftersom de levt i helvetet under den första sovjetiska ockupationen. Ja, ja, alla ni som följer min blogg vet ju det.  Men jag förstår inte vänsterpartiet.

Trackback
RSS 2.0