April 16, 2012 De fick vässa nålarna en gång i veckan för att kunna genomföra blodgivningen.

I dag har det varit kallt och molnigt, men jag är helt säker på att det blir vår på riktigt. Snart. Trots att det nu på kvällen kommer snö! Nu ligger ett vitt lager av snö över alla gröna fläckar jag var så glad åt för några dagar sedan, och som bleven helt grön gräsmatta i går. Det gick absolut inte att sitta ute och äta i dag. Men, som sagt, jag vet att våren kommer. Någon gång. Snart. - I Aktuaalne Kaamera sa de nyss att på våra breddgrader är det en tröttsam uppgift att vänta på våren. Alldeles rätt!



Hanno berättade om den unge mjölnaren Peep som bodde straxt utanför Väike Maarja under den första fria tiden. Nu måste vi komma ihåg och försöka förstå att kommunisterna ansåg att alla duktiga människor måste bort. Alltså blev den här mannen deporterad till Sibirien när landet ockuperades. Hans kvarn stals då av kolchosen. En annan man, som inte visste hur man sköter en kvarn sattes på jobbet att mala mjöl av den säd som trots allt växte på åkrarna.

Efter Stalins död kom den duktige mjölnaren Peep tillbaka från Sibirien. Han fick inte tillbaka någonting, naturligtvis, varken kvarnen eller jobbet. Han kunde dock se hur den nye arbetade, och försökte säga att han gjorde fel. Varje dag sa han något om att det fanns ett bättre sätt att arbeta på.

Det här gillade inte folket på kolchosen En kapitalist ska inte komma och spela märkvärdig!

En dag hittades han död. Någon hade förgiftat honom. Mordet undersöktes aldrig.

…..


Det pågår just nu en sångtävling bland rysk-estniska barn. De sjunger sånger på estniska skrivna av den estniske kompositören Raimond Valgre. Det är ett bar sätt för dem att lära sig estniska, och estniska barn är med i körerna för att det ska bli rätt uttal. Mycket positivt. (Det var Raimond Valgre som hade det speciella jobbet i lägret i Sibirien att hugga av de pelare som bildades när bajset frös på utedasset för att lägerfolket skulle kunna fortsätta att bajsa.)
…..

Estniske och ryske kulturministrarna har skrivit under ett nytt avtal om samarbete. “Det här är ett av få avtal som fungerar mellan våra länder, sa den estniske ministern. Det fungerar dessutom alldeles utmärkt.“
“Estniska körer är kända över hela världen,” sa den ryske.
…..
Estlands Post har också stora problem. Det är för få som använder sig av postens tjänster numera. I Viisu har man post och bibliotek tillsammans, och det fungerar ganska bra.
…..
 
Hans Himanen från Pärnu belönades i dag för att han under 37 år har lämnat sammanlagt 100 liter blod. Numera är det enkelt, men under ockupationen var standarden på sprutorna så dålig. De fick vässa nålarna en gång i veckan för att kunna genomföra blodgivningen. Pärnu är för övrigt en stad där många lämnar blod.

Trackback
RSS 2.0