den ryske konstnären

 
 
 
En rysk konstnär har flyttat till Estland.

Stress, cynism, hyckleri, politiskt och kulturellt kaos samt stagnation listar Igor Makarevich (49) efter tjugo år i Moskva som konstnär och designer, och de är anledningarna till att han beslutat att lämna stadslivet och flytta till floden Ahja i sydöstra Estland.

Med sina polska rötter verkar flytten vid första anblicken otrolig, eftersom han jobbade i Moskva och nådde stor framgång och berömmelse där. I hans långa CV hittar man på ett antal utmärkelser för reklam och tv-arbeten samt uppdrag för industrin som företagen Samsung, Daewoo, Mercedes, och Reebok.
De bodde i en förmögen förort i Moskva med sin fru Julia och två barn till i våras när de beslutade att  flytta till Estland.

Det radikalt livsavgörande beslutet fattades bara på några månader även om tankarna hade srrat i deras huvuden under en lång tid.

"När barnen föddes, började vi leta efter ett eget hus. Vi bodde visserligen redan i huset i Rublev men det kändes trångt där. Vi etablerade kontakter med affärsmän och politiker, av vilka många tidigare varit kända kommunister. De tjänade bra, men de var aldrig tillfreds. Meningen med deras liv var bara att tjäna mer och mer pengar och det var fruktansvärt cyniskt, "beskriver Makarevich, och tillägger att en de började ta efter den världsbilden.

"Om du går till en galleria i Tartu, då behöver ingen män någon exrtra säkerhet, men rika människor i Moskva måste alltid ha sällskap med livvakter beväpnade med maskingevär. Och bostadshusen är som kyrkor".
Ju mer störda konstnärsfamiljen blev av denna krassa syn på livet, ju mer barnen tog intryck av det desto mer ville de flytta med barnen Mishel (9) och Stefan (6).


Nu går Stefan i förskolan i Võnnu och Mishel går sista året i lågstadiet också i Võnnu. I början kunde de bara några enstaka ord på estniska, men nu talar de språket nästan flytande och kan hjälpa sina föräldrar med översättningar från ryskan.

"Under skolloven började jag pliugga estniska hemma. Mamma och pappa köpte mig en bärbar dator och jag gjorde en ordbok ", säger Mishel och erkänner att hon fortfarande behöver vänja sig vid livet i på orten.

"Jag har inte särskilt goda vänner här, eftersom vi är från Ryssland. Men jag skulle vilja ha det", säger Mishel lite sorgset och hoppas att hon på så sätt ska kunna förbättra språkkunskaperna. Om hon pratade mer med klasskamraterna och om hon fick nya vänner skulle hon lära sig estniska fortare och bättre.

"Det är bra här eftersom det är en så vacker natur, men alla vänner finns i Moskva. Jag skulle vilja ha båda. "


Det faktum att konstnärsfamiljen valde att bosätta sig i Estland var dock ingen tillfällighet. I själva verket var hans mor Julia Tsernjakova från Kallaste vid Peipsis strand och tillbringade sin barndoms somrar där, och Igor var oftast i Lettland på sommarloven.
"Vi har varit förtjusta i båda två, och några år hyrde vi en lägenhet i Kallaste.

Huset i Lääniste by fann de dock på Internet. Huset vid Ahja strand kostade en kvarts miljon. Men trots att det var mycket pengar bestämde de sig för att flytta.

"Det här stället inspirerar oss  Här härskar flugnm och ro och en underbar natur. När man bor i en förort till Moskva kan man visserligen se djur, men här ser man kor, getter och rävar gå utanför fönstret ", säger Makarevich, vars artistnamn är Yigo.
De har upptäckt fel på huset men hoppas att det estniska rättssystemet ska hjälpa dem.
"Detta hus är ett stort experiment. Vi fick löften som inte har hållits.” Han talöar om problemen en kort stund, sedan säger han att de här problemen inte får störa deras liv."Vi har frihet här. Människorna är varma och vänliga. Kanske flyttar vi så småningom någon annan stans, men aldrig till Ryssland ", säger Makarevich bestämt. “Allt beror på att jag kan överleva som konstnär.”

I Moskva var han främst designer, men de senaste åren har han utvecklat en speciell teknik för att göra bilder av fotografier, med databehandling, tryckning, målning och mycket mer. Den tekninken har han använt i ateljén i Lääniste och haft utställningar i Europa. Just nu pågår en utställning i Schweiz.
Som modeller använder Yigo både vänner och kändisar. Nyligen lyckades han sälja en bild för € 5.000, som var från filmen "Amelie" fföreställande den berömda franska skådespelerskan Audrey Tautou.

Hans teknik kan jämföras med Andy Warhol och Mark Kalev Kostab.

Yigo har använt sin speciella teknik till ett hundratal bilder och en av dem har han givit till kommunstyrelsen i Võnnu.

CV
• Född den 1963/05/15.
• 1985:e designexamen från Sverdlovsk (numera Jekaterinburg).
• Arbetade som designeri  tidningarna Life and Art Theatre.
• I Moskva har han utformat stormarknader och gjort TV-reklam och TV-program.
• Gift med Julia, barnen Mishel och Stefan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0