dec 21 2012. Se på skolorna i Finland och Estland där lärarna sitter inne med kunskapen

   
Fågeln "sidrik" som setts i Estland för första gången, som jag nämnt tidigare, är: rävsparven. Den har också setts på finska Utö kunde vi läsa i dag.
 
The Fox Sparrow is a large American sparrow. It is the only member of the genus Passerella, although some authors split the genus into four species.
Scientific namePasserella iliaca
 (Wikipedia)
-----
 
 Jag måste kommentera en liten artikel i DN Stockholm: "Skandalskolan på Söder riskerar vite på 400 000".
 
Det handlar om Maria Elementar i Stockholm. En skola med ett fantastiskt gott rykte tidigare, men så blev ägaren-rektorn gammal och anställde en ny rektor och efterhand kom det också nya lärare. Vad blev fel?
 
Läraryrket har en synnerligen dålig status numera. Fel människor söker sig till yrket. Undervisningen på högskolan har varit dålig. Dagens ideal är så märkliga. ...En stor del i bristerna bottnar i en otidsenlig kunskapssyn och ett auktoritärt förhållningssätt, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Att undervisning ska ske i tysta rum för att alla ska få samma chans att förstå och hänga med, det är otidsenligt. Att läraren har en viss auktoritet är också otidsenligt. Den tidigare rektorn skapade en lugn atmosfär i klassrummen och såg som sin uppgift att eleverna skulle lära sig så mycket som möjligt. När den nya rektorn och lärarna kom hade de lärt sig något annat, och kunde inte ta till sig det som den gamla rektorn ville med sin skola. Därav kaos. Tyvärr är det inte första gången det händer att en god pedagog inte lyckas överföra sina insikter på andra.
Men när någon kan förklara vad som är fel med att elever är i skolan för att lära sig något, och att deras barn- och ungdomstid inte ska bli bortkastad på oväsentligheter, om någon kan förklara det för mig så att jag förstår vitsen, då ska jag hålla tyst. Se på skolorna i Finland och Estland där man fortfarande tror att lärarna sitter inne med kunskapen. Se på resultaten i testerna som görs. Det är skillnad eftersom eleverna lär sig något - mycket.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0