dec 3 2012. Tyvärr, felet är: människan.

 
Det är inte bara i Estland man diskuterar demokratin, och det är nog dags lite varstans med en ordentlig genomgång. Märkligt nog har man inte tänkt på det tidigare.
 
Vad är det för fel på demokratin som den är i dag?
Felet är: människan.
 
Redan när jag var liten sa man till mig att "akta dig för att ha pengar mellan dig och en god vän, ni blir bara osams."
Pengar är ofta avgörande. De ger oss alla ett bättre liv. Nej, inte för alla, det kan bli för mycket, och då blir de en börda. Men lagom med pengar är ändå lyckan, problemet är att bestämma vad som är lagom. Pengar ligger verkligen bakom problemen med demokratin.
 
Och kontrollen. Kontrollen av makthavarna. För de är människor, och det vi inte tänker på är att vi alla är olika. Det behövs inte så stora skillnader i hjärnan för att det ska få ett stort utslag. Jag vet inte hur det är att ha lokalsinne t.ex. Ska jag tillbaka till en plats måste jag hålla koll på hus och andra kännetecken för att komma ihåg hur jag gått. Andra har andra defekter. Och dem måste vi räkna med. Inget är självklart när det gäller människor. Även om du får ett rakt svar på en fråga kan du inte veta om det är sant. Somliga svarar inte som det är, utan som de vill att det ska vara.
 
Den västerländska demokratin bygger på att alla är med och beslutar. Är det så? Vilka blir egentligen politiker? Och hur kan vi kontrollera vad politikerna gör?
 
Vi hinner inte ta del av allt som händer; vi måste lita på våra ombud. Hur ska vi kunna lita på att de gör som de sagt? Ibland kräver partiledningen att de valda måste följa deras beslut vad de än tidigare lovat? Vi minns väl alla när sossarna i Stockholm lovade vägra trängselskatt om de vann valet. Men det första de gjorde var att införa den. Varför? Därför att partiledningen sa så.
 
----
 
En annan viktig fråga:
 
Att esterna var nazister/fascister är en lögn som blivit en sanning i världen genom skicklig propaganda från Moskva. I dag är det Wiesenthalsstiftelsen som driver frågan. Det är mycket negativt för esterna, vilket naturligtvis var meningen. Det gällde ju att hitta på något som skulle göra att människor inte lyssnade på vad de sa.
 
Hur oskyldiga är då svenskarna och den övriga världen? Kommunismen spreds över världen. Den finns fortfarande kvar på många ställen. Och den är rumsren. Kommunisterna kan fördöma andra för vad Hitler gjorde, men att makthavare med deras ideologi har dödat många fler miljoner människor än Hitler hann med, betyder inte något för dem. De är så fast i övertygelsen att kommunismen är god och att nationalsocialismen är det ondaste onda att alla mördade i kommunistiska länder suddas ut. Jag tycker att vi ska börja diskutera om människor verkligen är lika mycket värda.
Det är också en kommunistisk fras: Alla människor har samma värde. Om det är så: varför är det inte samma brott att döda ester, letter, litauer, polacker, ukrainare och andra sovjetiska folk som dem Hitler dödade?
 
Jag har också ögnat igenom (jag ska läsa den bättre):

"SVENSK KRIGSDAGBOK 1889 - 2008" sammanställd av Bengt Sändh. Han har lyckats samla svenska missgrepp. Man kan säga att det visar en svensk sanning som man måste skämmas över och att efter att ha läst den kan ingen svensk sätta sig på någon från något annat land. Vi har många lik i bagaget.

Det vore på sin plats om esterna nu i rätt media kunde få berätta om vad som hänt dem under århundradena, varför de hälsade tyskarna välkomna 1941. Tyskar som förtryckte dem i 700 år. Vad hände egentligen under det första ryska ockupationsåret att de hälsade sina gamla förtryckare välkomna?

I själva verket är deras historia oerhört intressant och växlande.

Vi bör också undersöka sanningshalten i allt det som sagts och sägs, även det som finns som en självklar sanning i våra ryggmärgar. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0