Feb. 1, 2012. Nu ska betongen bort

 

Det kändes bra att läsa i Postimees i dag att de där hemska kolchosbyggnaderna ska rivas med statligt bistånd. Men det känns också bra när jag såg några betonglador rustas upp i vår närhet. Jag tror att det handlar om hönsuppfödning där. Det är fascinerande att se hur det satsades stort på massarbeten under sovjettiden. Många trista betongbyggnader i rad efter varandra. Sedan kan vi gå till muséet och se hur det såg ut när de arbetade där. Och hur ”den bäste arbetaren ” promoverades. Ändå var det så fel.

I alla fall… Nu ska många betongkomplex rivas.

"Själva syftet är att åstadkomma en renare landsbygd i Estland. De här byggnaderna är verkligen exempel på det förorenade landskapet i den annars så vackra naturen som skapades i Sovjet", förklarade miljöminister Keit Pentus. "Vare sig det är en före detta kolchos, eller industri-eller militära byggnader som nu blivit en risk att kollapsa."

Detta är ett exempel på ett försök att genomföra "Regeringens handlingsprogram 2011-2015" under rubriken "Att säkerställa en ren livsmiljö för alla invånare i Estland".

…..

Det pågår en folkräkning i Estland, och naturligtvis kan man lämna sina uppgifter på internet.

Hittills har 799 976 personer svarat.

…..

Jag läste en artikel i tidningen Axess om de baltiska länderna och deras nuvarande ekonomiska uppsving. Svårigheten för författaren var att det inte går att se de här länderna som en enhet. Det är tre mycket olika länder som arbetar på mycket olika sätt. Som jag sagt förut, den gemensamma benämningen är förvirrande. Dock går det bättre för alla tre nu, och det är vi glada för. De är inte längre ”Östeuropa”, snarare tillhör de Norden, menade författaren. Har ni hört det förut?

 

Trackback
RSS 2.0