Feb. 15, 2012. Man vill hylla alla dem....

Utrikesutskottets Marko Mihkelson, en av 44 medlemmar, berättade den 8 feb i Postimees om ett utkast till uttalade i parlamentet, där man vill hylla alla dem som genom sitt agerande har bidragit till att bygga eller återupprätta Estland till en självständig stat.

Mihkelson sade att lagen är avsedd påminnas om alla dem som trots kommunistiska eller nazistiska ockupationer inte förlorade tron på en oberoende estnisk republik utan vidtog verkliga åtgärder för att återställa Republiken Estland.

"För Estland, precis som för alla demokratiska stater är det en moralisk skyldighet att erkänna och hylla dem som hjälpt oss att bygga eller återupprätta vår självständiga stat. Det innebär också ett utkast till ett fördömande av det nationalsocialistiska Tyskland och det kommunistiska Sovjetunionen för den repressiva politiken och alla de aktiviteter utförda av personer som var anställda av dessa regimer och som har begått brott mot mänskligheten.”

 

När Sovjetunionens flagga halades och den estniska republikens fana hissades på tornet "långe Herman", då var Estland ett fritt land!

 

Den 14 feb. antog parlamentet deklarationen enligt ovan.

 

Initiativtagarna till förslaget meddelar att det hela beslutades i samförstånd.

"Parlamentet har hittills inte erkänt de människor som har stått för restaurering av Estlands självständighet ", säger Mihkelson.

Mihkelson sa att det hela bygger på ett uttalande om den estniska konstitutionen och det faktum att under andra världskriget i och med att Estland ockuperades förlorades den rättsliga kontinuiteten och republiken försvann.

 

Och så i dag:

 

Rysslands parlament fördömde uttalandet om självständigheten återupprättande.

Rysslands utrikesministerium fördömde på onsdagen uttalandet om republikens återupprättande på tisdagen och kallar det historieförfalskning.

 

"Tyvärr förevigar detta officiella uttalande  myten om den så kallade sovjetiska ockupationen i det allmänna medvetandet, och sätter ett likhetstecken mellan det fascistiska Tyskland, den bruna pesten, och (det kommunistiska)Sovjetunionen", sade Maria Zakharov, taleskvinna för det ryska utrikesministeriet i en kommentar. "Det estniska parlamentet antog ett uttalande där, trots uppenbart medvetet förfalskade historiska fakta av de senaste händelserna, på samma sätt som president Ilves senaste erkännande av nationella dekorationer till tidigare fascistiska underhuggare strider mot de upprepade uttalanden från den estniska regeringen att de har för avsikt att utveckla goda grannförbindelser mellan våra länder."

 

Har vi människor i Sverige, som skulle göra motsvarande uttalande? Göbbels sa: En lögn som upprepas tillräckligt många gånger blir till slut en sanning.”Det som var sanning under Sovjettiden vill man i Ryssland fortfarande betrakta som sanning, trots att dörrarna öppnats.

Trackback
RSS 2.0