Feb. 23, 2012. Amerikansk tankesmedja.

Det stora estniska nyhetsprogrammet i TV avslutas alltid med en trevlig nyhet från landet. Vi få först se alla vanligtvis hemska eller bara tråkiga nyheter som alltid sker, sedan kommer vädret och nyheter och så till sist den roliga knorren. Det är så smart, då är man alltid lite glad när programmet är slut.

.....

Den 21 feb skrev Postimees:

 

USA-rapport säger att de baltiska länderna är sårbara.

På grund av sitt geografiska läge är Estland, Lettland och Litauen mycket viktiga för Ryssland och därför mycket sårbara, rapporterar tankesmedjan Stratfor i USA.

 

Amerikanska medier tar upp detta efter nyheterna om den ryska spionen i Kapo. De menar att den historien visar att eftersom en betydande del av den ryska befolkningen i Estland och Lettland bor nära den ryska gränsen agerar de enligt sina egna personliga intressen.

För att öka sitt inflytande i Litauen, därden rysktalande delen inte är lika stor del av befolkningen - förra årets folkräkningen visade att ryssar utgör något mer än fem procent av befolkningen i Litauen – är uppgiften mer komplex.

Tankesmedja sade i sin deklaration att Estland ligger på den nordeuropeiska slätten som utgör det traditionella västra och norra uppmarschområdet. Närheten till S: t Petersburg är också speciellt.

 

Därefter presenterar tankesmedjan fyra möjliga påverkansområden - politiska, sociala, ekonomiska och militär säkerhet - hur Ryssland kan öka sitt inflytande i Estland.

 

Stratford anmärker på att  Estland största oppositionspartiet och centerns partiledare Edgar Savisaar har starka band till Ryssland, men också andra politiska partier och kommersiella och militära intressen har band med landet, men då endast en begränsad elit.

 

De påpekar också att det finns ett antal ryska nationella rörelser i Estland och att landet har drabbats av cyberattacker där spåren leder till Ryssland.

 

Tankesmedjan skrev också att Ryssland kontrollerar mer än en tredjedel av Estlands energibolag för gas. Samtidigt anges att även om Estland importerar all sin gas från Ryssland, står det för bara tio procent av landets energiförbrukning eftersom energin produceras från inhemska oljeskiffer och förnybara energikällor.

 

Det anses att orsaken till ryskt köp av två helikoptrar från Frankrike var att visa sin styrka i Östersjöområdet. Det noteras också att Ryssland har ökat sin militära närvaro i Kaliningrad som närmast gränsar till Polen och Litauen samt i området nära St Petersburg.

 

Europaparlamentet påpekar att Estlands anslutning till EMU ökade den ekonomiska bindningen av Estland till Europeiska unionen. De belyser också att parlamentsvalet förminskade de estniska-ryska relationerna och konstaterar att minskningen i popularitet för Keskerakond, Savisaars parti, betyder förlorat politiskt inflytande för Ryssland.

 

"Moskva försöker provocera länderna för att neutralisera eller försvaga externt stöd. En del av denna strategi är att förhindra de gemensamma baltiska ekonomiska energiprojekt (t.ex  gällande flytande naturgas) och järnvägsprojekt (särskilt EU-orienterade Rail Balticum). "

 

Återigen noteras skörheten med att 1,3 miljoner människor bor i ett litet land som är geografiskt placerad på en sårbar plats.

"Storleken och placeringen av landet Estland har gjort det nödvändigt för folket att bevara sin suveränitet och sitt beroende att ha samarbete med en stark utländsk försvarare", säger Stratford. Betydelsen av EU och Nato är viktigt med den senare är särskilt viktig eftersom Ryssland fortsätter sin ekonomiska uppgång. De noterade också att Natos Cyber Defence Centre har öppnat kontor i Tallinn.

 

"Estlands icke-aggressiva attityd mot Ryssland och de svårigheter som Moskva står inför och Rysslands förväntade nya militära uppgång inom en snar framtid kommer sannolikt att påtagligt påverka Moskvas relationer med Tallinn. Ryssland fortsätter emellertid att undergräva Östersjöländernas samarbete och försöker isolera de tre länder från Nato. "

Trackback
RSS 2.0