Feb. 3, 2012 historieföfalskningar.

Maja Hagerman skriver i Populär Historia nr 12/2011 under rubriken ”Sveriges historia angår oss alla.”

Hon svarar på frågan: ”Hur ser du på Sverigedemokraternas ambitioner inom hembygdsrörelsen och kulturarvsområdet?”

”När Jimmie Åkesson uppträdde i folkdräkt vid riksdagens högtidliga öppnande förra hösten var det många som buntade ihop svenskt kulturarv med Sverigedemokraterna. Mitt intryck är att de andra partierna har låtit dem hållas, att de slagit till reträtt på kulturarvsområdet för att inte förknippas med SD:”

Svensk folkdräkt.
 
Estnisk folkdräkt

Det är allvarligt. Vissa politiker säger att vi inte har någon svensk kultur alls, ja, kanske midsommar då. Vad har vi att skydda? Mycket. Det får inte gå med vår kultur och vår folkdräkt, som det gick med den svenska flaggan på 1980-talet. Vi kunde inte hissa vår flagga eftersom det var en demonstration mot de nyanlända. Det var ett klart avståndstagande mot dem att visa vår flagga. Jag tror att det är över nu, men anser att vi säljer ut vår kultur lätt som en vind. Har vi ingen kultur har vi inte heller något att skydda. Sanningen är dock att vi har en kultur. Vi har fått inspirationer från alla möjliga håll, men vi har skapat svensk vanor, seder och en svensk kultur. Om vi inte själva vet vad som är svensk kultur, hur ska vi då kunna begära att andra människor ska kunna veta varför de ska göra på det ena eller andra viset för att inget missförstånd ska uppstå, eller en konflikt.

Esterna är rädda om sin kultur. Men de använder den inte för att stöta bort andra. De vill bara slå vakt om det estniska som en följd av att det inte varit gångbart i deras eget land tidigare. Redan under tsarryssland påbörjades russifieringen och under den sovjetiska ockupationen var den helt dominerande. Esterna förstår vad känslan av gemensam historia, seder och bruk betyder för att samhörigheten ska bli stark. Jag frågade en gång ”Varför blev aldrig balttyskarna ester?” och fick svaret: ”När de talar vårt språk och känner till vår kultur, då kallar vi dem ester.” Kanske måste man leva i sitt eget land men med en främmande kultur för att förstå vad kulturen betyder. Utan att det ska fjärma andra människor. I vårt land är det ju så att andra folks kultur ska respekteras, men inte den svenska.


Låt ingen stjäla våra nationella symboler eller vår kultur. Tag fram nationaldräkten ur garderoben och: ANVÄND DEN!
…..
Vi läser i Postimees att nu försöker Moskva stjäla Lettlands historia:

I Lettland fördömer man starkt förfalskningen av landets historia på ett museum i Moskva.

Utställningen heter "Stulen barndom: ett barns öde i Lettland 1943-1944."

Lettiska UD utfärdade ett uttalande i vilket de kallar utställningen ”en historia med skadlig förfalskning och missvisande händelser med hjälp av propaganda. Det gagnar de krafter, som syftar till att förhindra en normalisering av förbindelserna mellan Lettland och Ryssland.

Utställningen som anordnas av en stiftelse har svarat lettiska UD att de är helt överraskade över reaktionen och utställningen har inget med politisk propaganda att göra. Enligt stiftelsen syftar utställningen till att dra allmänhetens uppmärksamhet på den brottsliga verksamheten som ledde till att många människor föll offer för den nazistiska regimen 1943-1944 vid den ryska- vitryska-lettiska gränsen.

Enligt stiftelsen skickades vid den tidpunkten tusentals ryska, vitryska och polska barn till arbetsläger i Lettland där de fick utföra tungt fysiskt arbete. Utställningen är tillägnad offren för nazismen och även för dem som lyckades överleva under mycket svåra omständigheter.

Lettiska tjänstemän, menar att utställningen som anordnas av Djukov Alexander, grundare och direktör för stiftelsen Historiska minnen och som än en gång gjort en "upptäckt".

Tidigare försökte Djukov bevisa att Molotov-Ribbentrop-pakten var en historisk nödvändighet. Sovjetunionen ockuperade aldrig Baltikum och deportationerna av civila från de baltiska länderna var motiverade.

"För dem som verkligen är intresserade av dessa tragiska historiska händelser är det tydligt att de ovan nämnda verksamheterna ingenting har att göra med historia", sade UD.


Det är verkligen tröttande med den ryska historieförfalskningen! Estland och Lettland är verkligen drabbade. Varför reagerar inga ”intellektuella” i väst?
Trackback
RSS 2.0