Feb. 26, 2012. Vänskapskapitalism.

 

Från vänster: Stalin, Lenin, Gorbatjov, Jeltsin, Putin.

 

Gomorron Världens Johanna Melén, Dagens Nyheters Peter Wolodarski och Svenska Dagbladets Jan Blomgren behandlar samma ämne i dag: Det som Melén kallar vänskapskapitalismen.
Det handlar om Putins tid vid makten i Ryssland och hur männen runt honom berikat sig. Flera av dem så mycket att de är dollarmiljardärer.
Johanna Melén berättade om sjön där Putin har ett sommarställe liksom många av hans goda vänner. Och de goda vännernas goda vänner. Alla skyddar varandra. Putin är inte s ofta där nu för tiden. Han har andra lyxbostäder i andra delar av världen.
Peter Wolodarski berättar med ett exempel hur de skapar sina förmögenheter. (Synnerligen förkortat. Läs gärna hela artikeln. http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-en-rattsprocess-som-ringar-in-putins-ryska-morker) En razzia utförs i ett investmentbolag och all bokföring och alla andra papper förs bort utan att det finns något tillstånd.

…Ägandet skrivs över på en person som är dömd för mord och av allt att döma fungerar som målvakt för brottsliga statliga tjänstemän. Syftet med denna operation visar sig vara att lura den ryska staten på 230 miljoner dollar i redan inbetalade skatter. En skattejurist, Segei Magnitskij, protesterar och sätts i fängelse där han inte får någon vård för uppkomna sjukdomar utan avlider av sjukdom och misshandel.

Magnitskij blev offer för den mytbildning som Vladimir Putin odlat och som gått ut på att lag och ordning numera råder i Ryssland.

Det var ett populärt budskap efter 90-talets kaos och rövarkapitalism. Under sina år vid makten har Putin dock visat sitt förakt för både demokrati och rättsstat.

Pengarna, de 230 miljonerna, återfinns nu hos förövarna.

...den kända rysk-amerikanska journalisten Masha Gessens nya bok ”Mannen utan ansikte” (Brombergs) som mödosamt ringar in Putins ”skräckvälde”: en regim som beställer mord på oliktänkande, en regim som tystar oberoende röster, en regim som utnyttjar terrordåd för maximal brutalitet mot fiender.

”Den enkla och uppenbara sanningen är att Putins Ryssland är ett land där politiska rivaler och obekväma kritiker ibland mördas och att dessa mord åtminstone ibland beställs av Kreml”, skriver Gessen.

Jan Blomgren:

Det finns tusentals ryssar som tack vare någon slags relation till Putin har blivit dollarmiljonärer sedan Putin installerades i Kreml, 2000.

… Detaljerna kring Bank Rossijas verksamhet kommer från en man som arbetat på Bank Rossija i många år, Sergej Kolesnikov. En septemberdag 2010 smög han ut ur sitt hus i S:t Petersburg och med bara en liten portfölj i handen flög han till USA via Turkiet. Tillsammans med affärstidningen Financial Times har han sedan redovisat hur Bank Rossija blivit en storbank – och på samma gång avslöjat hur Vladimir Putin och hans vänner mjölkat Gazprom på omkring 60 miljarder kronor bara i exemplet med Bank Rossija.

… Det var först sedan Putin blivit av med premiärminister Michail Kasianov och stabschefen Alexander Volosjin 2004 som han kunde agera med full kraft och den avgörande händelsen var fallet med affärsmannen Michail Chodorkovskij.

Den 25 oktober 2003 stormade ett tjugotal kommandosoldater Chodorkovskijs privatplan på en flygplats i Novosibirsk. Rysslands då rikaste man, god för minst 100 miljarder kronor, hade länge varit en nagel i ögat på Putin och hans närmaste man Igor Setjin. Chodorkovskij vägrade rätta in sig i ledet, hade egna maktambitioner och ifrågasatte inte minst den ökande korruptionen. Därför var det bara en tidsfråga innan Putin skulle slå till.

Efter 583 dagar i häkte föll domen – sju års fängelse. Och när Chodorkovskij var på väg att bli fri, 2010, arrangerade Putin/Setjin en ny rättegång. Den innehöll märkligt fabricerade åtalspunkter – varpå Chodorkovskij dömdes till ytterligare sju år i fängelse.

… Hur mycket Putin är god för är en väl bevarad hemlighet och skulle det komma fram kunde Putins framtid i Ryssland sannolikt räknas i timmar.

… Fernissan har börjat krackelera på ikon-bilden av Vladimir Putin och trots att han nästa söndag väljs till president för sex år, med chans att väljas om för ytterligare sex år, skulle det förvåna om han sitter mandatperioden ut. Även för stöldligor med högsta tänkbara beskydd finns det en gräns.

 

Det är makthavare i detta land som vill ha ”tillbaka” de områden av det stora Sovjetunionen som befriade sig efter kommunismens fall. De har genom att arbeta med många liknande metoder som kommunisterna använde lyckats centrera makt och pengar till sig själva. De har en stor stab runt sig som är helt beroende av dem. De har en effektiv säkerhetstjänst, FSB, och en fantastiska propagandaapparat, censurerad media. Så mycket påminner om de sovjetiska åren. De har också storhetsvansinnet. Det käns så fel för dem att landet är mindre nu är för 25 år sedan, och de vidarebefordrar dessa tankar till befolkningen i sina medier. Vi kan bara vara tacksamma för vad esterna har sluppit. Hur länge ska friheten bestå i Baltikum? Vi kan bara hoppas: För evigt!?

 

I dag var det tre svenska medier som på samma dag tog upp det problem som estniska medier och även bloggen karinsestland skrivit om i flera år.

 

Trackback
RSS 2.0