Jan. 13, 2012. Erik Niiles Kross efterlyses!

Minns ni Arctic Sea? Den 23 juni 2011 skrev jag:

Minns ni Arctic Sea, fartyget som ”blev kapat” på Östersjön. Fartyget som i all hast togs till en rysk hamn innan någon utomstående hann komma ombord. Fartyget som, enligt Moskva,  kapades av ester.

 

 

Arctic Sea.

Nu har Rysslands högsta domstol dömt i målet och t.ex. förkortat Aleksei Buljevis, statslös,  straff från 10 års fängelse till 2 år, enligt Interfax och Postimees. I Arkhangelsk oblast domstol hade Buljevi och de övriga fem dömts till 7 – 12 år i fängelse.

Det är numera klart att ingen av ”kaparna” var est.

Den 3 dec 2010 skrev jag:
Det som har framkommit om Arctic Sea, fartyget som kapades på Östersjön, och som togs omhand av ryssarna, är att det handlade om vapensmuggling. När fartyget var försvunnet lastades vapnen över till ett annat fartyg. Kaparna, de s.k. esterna, fick många års fängelsestraff. När det hände var ryssarna mycket oroade över att det var den första av många kommande fartygskapningar. Det är klart att man är intresserad av att få lite mer detaljerade beskrivningar om vad som hänt. Är det någon som fortfarande oroar sig för fartygskapningar i Östersjön? Jag tror och hoppas att det var en engångshändelse, och att Östersjön inte ska användas av fartyg fulla med vapen. Vi önskade oss ett atomvapenfritt Östersjön en gång; kan vi få det så?

Den 23 aug 2009:

Varför är det Ryssland som tar hand om fartyget? Det ägs inte av Ryssland, rederiet är inte ryskt och försäkringsbolaget är inte ryskt. Ändå förs fartyget till en rysk Svartahavshamn.
Ingen annan har släppts ombord efter att Ryssland tog hand om det.

Det här är en intressant händelse, som kanske någon gång kan få en förklaring.

Affären är inte slut än. I ett reportage på estnisk TV menade man att ryssarna skött affären så illa, att de nu måste hitta en syndabock som inte är ryss. Och då valde man… gissa … just det... en est!

Postimees 12.01.2012

I Arkhangelsk oblast, Ryssland har åklagare utfärdat en arresteringsorder för den tidigare samordnaren i estniska underrättelsetjänsten Niiles Erik Kross; en internationell arresteringsorder som gäller i hela världen.

 


Niiles Erik Kross.


Estniska åklagarmyndigheten har överlämnat en begäran att få ta del av de uppgifter som framkommit om hans brott för att förhöra honom i Estland, men Ryssland har inte svarat.

Kross har själv svarat att han inte ämnar resa till Ryssland för att förhöras.

Kross har vittnat i frågan redan 2010, och varken estniska eller ryska åklagarmyndigheten har funnit några bevis för att Kross skulle vara inblandad i kapningen. ”Jag har inga bevis, men ni måste tro mig på mitt ord.” säger den ryska åklagaren förtroendeingivande.


Händelsen utlöste en stor räddningsaktion med fartyg från hela världen. Spekulationer i pressen hävdade att fartyget kunde bära en hemlig last, som t.ex. vapen till Iran. Forskarna säger att det var maskerade pirater som kapade fartyget utanför Sverige. Ryssland har alltid förklarat att de inte hittade något misstänkt ombord på fartyget, och förnekade rapporter om att fartyget transporterade luftvärnsrobotar S-300 till Iran.

Enligt uppgift befinner sig Kross nu utomlands, men kan utlämnas till Ryssland om han påträffas i ett land som har avtal med Interpol, eftersom Ryssland och EU skrivit ömsesidiga avtal om utlämnande av brottslingar. Ryssland har dock inte lämnat ut någon trots överenskommelsen. Vi känner väl till fallet Litvinenko, ryssen som mördades med polonium i London, där det aldrig blev någon utvisning av misstänkt, trots att det fanns bevis. När Litauen begärde att få en KGB-officer utlämnad som medskyldig till morden i Vilnius 1991; man hade tom. filmbevis på honom, då hände inte heller någonting. Det finns fler exempel.

Att man bestämt sig för att just Kross är skyldig kan bero på att Estland är ett så litet land och har en så svag röst, att stora Ryssland kan agera tämligen ostört i fallet. Det framkom i TV-programmet.

Trackback
RSS 2.0