juli 13 2012 Lenins bror var avrättad terrorist.

När man är en vanlig svensk från Stockholmsområdet har man svårt att vänja sig vid att ha storkar gående utanför fönstret. 
 
 
 
.....
Jag måste berätta att just nu går en serie på etv som skämtar om ockupationsåren. Den driver med allt och alla. Hur jobbigt det än var då, kan de vrida till det så alla skrattar. Den är bra!!
De talar estniska och ryska. Här är adressen till gårdagens program:
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=129221
.....
 
Boken Terror och Tystnad:
För att skapa terror som gräver sig in i nästan 300 miljoner månniskors liv,  krävs det en speciell sorts människa (hoppas jag). Och där är jag inne på mina tankar om vad som format en människa så, att han blivit så sjuk att all vanlig mänsklighet försvunnit ur hans liv. Vilka var de här ledarna, och varför blev de som de blev?

I boken Terror och Tystnad samlar jag uppgifterna om Lenin och Stalin, inte som de idealgestalter de beskrivs i propagandan, utan något som mera stämmer med sanningen, om deras sätt att vara och det de strävade mot.

Först Lenin:
Vladimir Ilitj Uljanov föddes 1870 i staden Simbirsk vid Volga. 1924 bytte staden namn till Uljanovsk. Föräldrahemmet var ortodoxt troende och konservativt sinnad. Fadern var skolinspektör. Han kom så småningom att tillhöra lågadeln, en ärftlig upphöjning.

Ärligt talat får jag inte alls veta varför Lenin valde revolutionen. Men hans bror avrättades 1887 för att han deltagit i en konspiration för att mörda tsar Alexandr III. Den unge Lenin var duktig i skolan och började som student läsa vid universitetet i Kazan. Men. Där kom han i kontakt med de nya tankarna. Han läste Tjernysjevskijs bok “Vad bör göras?”, som handlar om Rachmetov som vill skapa ett nytt samhälle  av frihet och jämlikhet. Lenin deltog sedan själv i studentuppror och eftersom hans bror var avrättad terrorist blev han relegerad för evigt från universitetet. Han tog juristexamen på distans. Samtidigt slukade han Marx böcker och lära. Flyttade 1893 till Petrograd och träffade sin hustru i en revolutionär studiecirkel.
Nu hade det börjat som skulle sluta med terror för invånarna i Ryssland. Han omtalades som “en grälsjuk och obstinat terrorist” av sina meningsfränder i Europa som han besökte under en rundresa. Han blev en målinriktad och hänsynslös revolutionär och en intellektuell, vars samlade skrifter så småningom kom att fylla femtiofem finstilta volymer. Den viktigaste var “ Vad bör göras? Brännande frågor för vår rörelse”. Han vill skapa ett “parti av ett nytt slag”, ett centraliserat och disiplinerat elitparti. Målet var den stora, omstörtande sociala revolutionen, som inte kunde ske utan förtryck och stor blodspillan.
Frågan är om Lenin inte redan var klar över att det var en helt ny nation han ville skapa med en helt ny sorts människa. Författaren poängterar att ledarna för boljsjevikpartiet var en samling unga intellektuella som inte egentligen visste hur den enkla bondebefolkningen levde. (Lenin levde på avkastningen av faderns gods, vilket betyder att han var "kuklak") 

Nu skulle man också kunna göra en intressant jämförelse. I en liten del av det tsarryska riket hade man agerat på ett annat sätt. I Estland hade livegenskapen avskaffats redan 1816. Tre år senare i Livland, men det var en begränsad frihet. Fri att bo var du ville blev du först 1863. Kroppsaga avskaffades 1865. Rätt att ha djur, redskap och övriga inventarier tilläts definitivt 1865. Esten Jaakop köpte en liten 2-hästars gård för 2 400 silverrubel 1883, som han lyckades betala tillbaka på bara fem år.
Ett hopp om att en gång bli helt fria i sitt eget land började sprida sig i landet. Några kloka människor började utbilda folket. Som lantarbetare på godsen hade ingen helhetskunskapen att sköta en egen gård. De hade bara fått order att göra vissa specifika arbeten, men att  sköta en lantgård själv, det är något helt annat. Utbildningar av ester tog sin början. De kunde redan läsa och skriva, vilket förenklade det hela en aning.(En est i 40-årsåldern berättade i en tidning att när han gjorde militärtjänsten i Röda armén för tjugo år sedan, då var hälften av soldaterna analfabeter.)
I Ryssland var de flesta lantarbetare analfabeter. Någon ny utbildning av folket igångsattes inte. Nej, Lenin hade helt andra tankar med sin revolution. Alla människor skulle utbildas till att anamma den kommunistiska tanken. Ingen “folkets fiende” accepterades, och “folkets fiende” var alla medlemmar i “borgerliga” partier, “kontrarevolutionära” officerare och alla som fick sin lön från något annat än det egna arbetet, samt “förflutna människor” sådana, som på olika sätt var förbundna med den gamla regimen (alltså hans själv och hans egna släktingar).
Efter kuppen ordnades ett val, där det socialrevolutionära partiet fick flest röster, därefter kom bolsjevikerna. När de sedan samlades blev det konflikt. Lenin var av den fasta åsikten att det var regeringens åsikt som skulle gälla. Dvs. bolsjevikernas. På andra dagen upplöste Lenin parlamentet och partidiktatur infördes.
Efter sommaren 1918 bedrevs urskillningslös massterror mot alla som uppfattades som fientligt inställda till den nya regimen. Bland de första offren var tsarfamiljen, som dittills levt på ett gods. Tidigare fanns inte några planer att döda dem. Ett “klasskrig” utbröt på landsbygden.
 


Den 11 augusti 1918 skrev Lenin ett brev:
Kamrater! Upproren i de fem kulakdistrikten måste slås ned utan nåd. Hela revolutionens intressen kräver detta, för nu är “det sista avgörande slaget” mot kulakerna på väg överallt. Man måste statuera ett exempel.
1. Häng (häng utan misstag, så att folk ser) inte mindre än etthundra kända kulaker, rika män och blodsugare. )(Just i det här arbetet utmärkte sig Trotskij.)
2. Publicera deras namn.
3. Ta ifrån dem all spannmål.
4. Utse gisslan - i enlighet med gårdagens telegram.
Gör det på så sätt att människor på hundratals versts avstånd ser, darrar, vet, skriker; de stryper och kommer att strypa de blodsugande kulakerna till döds /.../
PS. Finn några genuint brutala människor.

I Estland satsade man på utbildning av folket innan man fick tillfället att befria sig från makthavarna.
I Ryssland satsade man på terror.
Trackback
RSS 2.0