Juni 15 2012. Traditionell estnisk livsstil.

I Ryssland har man gjort en undersökning om vilket land de anser vara mest vänligt resp. mest fientligt inställt till Ryssland. Det mest fientliga landet anses Georgien vara 41 %, där efter kommer USA 35 %, Lettland 26 % och Estland 23 %. Det land som anses se på Ryssland med vänligast sinne är Vitrysslands 34 %, sedan kommer Kazakstan 28 % Tyskland 17 %, Kina 16 % och Ukraina 13 %. Det är alltså vad de ryska tillfrågade har svarat. Något mer än hälften, 54 % säger sig vänligt stämda mot USA, EU ansåg 64 % att de såg som vänner. -1604 personer hade svarat. Vi ska då komma ihåg att det är ständiga påhopp på de tidigare Sovjetstaterna i Ryssland. När Makarov höll sitt tal om Finlands försvar, då visade han en karta där de baltiska staterna åter var inprickade i den ryska federationen!

…..
Nu ska ni få lära er hur esterna ser sig själva. Det pratas så mycket om hur de är, men ingen frågar dem om deras egen åsikt i frågan. Det är dags nu. Här är svaret: (Texten kommer från sidan: http://www.visitestonia.com/sv/om-estland/estnisk-kultur/livet-i-estland-traditionell-livsstil. 

Traditionell estnisk livsstil.

En typisk estländare skulle framställa sig själv som hårt arbetande, pålitlig, smart, innovativ och vänlig. Även om alla dessa kvaliteter är sanna, håller man dem ofta dolda som skatter. I sina försök att undvika att betraktas som påträngande eller närgångna,håller estländare sig för sig själva (även servicepersonal) och väntar på att du tar första steget. När ni väl bekantat er blir du öppet och vänligt bemött. Komplimanger från en estländare är uppriktiga, handskakningar är tungt vägande och inbjudningar hjärtliga. Inte undra på att många uppskattar estländare som ens bästa vänner.
Den estniska humorn är torr, sarkastisk och ofta politiskt inkorrekt. Jämfört med övriga Europa är den mest lik den brittiska – att skämta på sin egen bekostnad är populärt, även om det är mycket mer troligt att du får ett flin och inte ett öppet skratt tillbaka. När du ber någon att sjunga får du förmodligen ett blygt nekande. Likväl har många estländare sjungit i en kör, och sång- och dansfestivalen (vart 5:e år) är den största sammankomsten i Estland: hundratusentals estländare samlas för att höra körer på upp till 20 000 starka sångare och se tusentals personer framföra folkdanser.
Som kontrast är det samma moderna estländare som ligger bakom Skype, mobilparkering, e-elektronik och flera innovativa teknologier och lösningar. Olika e-tjänster som e-bank, medicinsk och dokumentregistrering online; digitala biljetter; helt trådlös uppkoppling och utmärkt mobiltäckning anses vara lika självklart som luft och vatten för de flesta moderna estländare.
Estland är ett av de minst religiösa länderna i världen, men estländare värdesätter traditioner. Ofta är kristna högtider och ritualer följda av eller blandade med hedniska sådana. Ett bra exempel på detta är allhelgonadagen den 2 november: dagen innan besöker man kyrkor och sina anhörigas gravar, och på kvällen tänds levande ljus i fönstren i tusentals estniska hem för att hälsa de rolösa själarna.
Traditionellt hantverk och matlagningskonst går från generation till generation: varje år, från juli till slutet på september, är estländarna ofta upptagna med att plocka bär och svamp. Hemlagad sylt och inlagda grönsaker och svamp från trakten är en riktig njutning. Favoritmaten är sås gjord på köttfärs (“hakklihakaste”), brynt kål, sylta och ugnsbakad potatis med fläsk. Besök ett estniskt hem för att få den riktiga känslan. (Välkomna)
Även fågel och fisk (rökt eller färsksaltad) är uppskattade rätter. Sommartid är grillning och halstring en viktig del av familjesammankomsterna.
Se till att du får prova det estniska ölet och den alkoholfria ”kali” (lite likt must) och ta med rökt skinka och korv (rådjur, vildsvin, älg och häst) hem till dina vänner!
Estländare älskar naturen och känner sig som en del av den: veckosluten ägnas ofta åt vandring, camping eller bara promenader i skogen eller vid havet, vilka båda har spelat en betydande roll genom historien, och estländarna är stolta över den vilda, rena naturen som är rik på omväxlande och även sällsynt flora och fauna. Att fiska och segla är populärt här, och under vintern är längdskidåkning något som de flesta estländare har i åtanke.
Så gott som alla hus på landsbygden (samt även villor och till och med lägenheter i städerna) har en bastu, och att värma upp sig ordentligt innan man kastar sig i sjön under sommaren eller rulla sig i snön vintertid, är en viktig del av denna traditionsbundna tvagningsritual. Men var förberedd om du har tänk delta: hettan är stark (80° C anses bara som ”varmt”) och att bada naken är normalt.
Vid sidan av natur, bastu och grillning är fotografering troligtvis den vanligaste hobbyn i Estland. En annan ”stor sak” är bilarna och nya tekniska manicker och tekniker. Antalet bilar av märket Hummer per person är flest i världen och du kommer förmodligen aldrig se en ung estländare utan en mobiltelefon, bärbar dator (självklart uppkopplad på Internet) och en blogg, twittersida eller personligt konto i populära sociala nätverk som Orkut, Facebook eller Rate.ee.
Barnen går i skolan i 12 år och börjar när de är 7, och även om matte, fysik, och naturkunskap tar upp en stor del av undervisningsplanen lär alla sig minst 2 främmande språk. De vanligaste språken som lärs ut i skolan är engelska och ryska, men även franska, tyska och svenska är populära alternativ.




Gustav II Adolf untanför Tartu Universitet.
Det är typiskt för unga estländare att börja sin karriär vid en tidig ålder, redan under högskolestudierna – ekonomi, juridik och medicin är de mest uppskattade studieområdena. Tartu universitet, känt för sina medicinska och vetenskapliga fack, är ett av de äldsta i Europa. Antalet personer i Estland med en universitetsutbildning är också bland de högsta i Europa.
Teater, konst och att läsa böcker utgör en betydelsefull del av den estniska kulturen: det finns en teater i varje större stad och du kommer säkert att bli förvånad av antalet böcker i de estniska hemmens bokhyllor.
Det finns ett stort antal konstgallerier i Estland – det mest kända och största är KUMU Moderna konstmuseum.


Detta vittnar om ett helt annat liv som levs i Estland än det vi kunde se 1978. Jag minns när Ülo, som arbetade med elektronik, såg våra mobiltelefoner, undersökte dem och sa: “Där också är ni långt före!” Och så suckade han tungt.
En helg i september var “alla” ester upptagna med att ta upp potatis, och för övrigt var man verkligen ute på hösten i skogen efter svamp och bär. Man behövde ju något att äta.
Vi ska inte tala om bilar... Under sovjettiden fick man ställa sig i kö för att få köpa den ryska bilen Lada. Det tog uppåt tio år innan man fick den äran, så när bilmarknaden släpptes fri efter 1991, då såg vi hur människor längtat efter en riktig bil.
Tartu Universitet grundades av Gustav II Adolf 1632, men det dröjde innan ester fick studera där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0