juni 27 2012. Finska och estniska dansare i Tammerfors.

 
Stor dansfest för estniska och finska dansare i Tammerfors.
 
 
Presidenterna hyllade varandra och sa några ord på det andra språket. Det kändes som en förbrödning.
 
Oj oj! Vilken fest. Femtusen dansare ester och finnar som firade sin tredje dansfest tillsammans, denna gång i Tammerfors. Musiken är ofta densamma i de här två länderna, men sättet att dansa skiljer sig. Man kan också se på folkdräkterna vilket land dansaren kommer ifrån. I Finland är det inte lika många män som dansar folkdans, och kanske inte lika utbrett som i estland. men glädjen är densamma. Det var den 17 juni festen hölls, och i går vi kunde se den på TV.
 
 
 
 
Den här bilden är från festen 2009 i Tallinn. Bara för att ni ska föreställa er hur många de var.
 
.....
Ni vet, midsommarafton firades i Estland på lördagen. Kommer ni ihåg hur det regnade då? I Sverige var det mycket arbete för poliserna under midsommarhelgen. I Estland var det bara rattfylle-problem. Och här är det 0-tolerans. Här räcker det med det minsta utslag på mätaren för att man får lämna bilnycklarna till polisen. Det blev sammanlagt 150 rattfyllor under helgen.
.....
 
I förrgår när vi satt och tittade helt lugnt på TV hörde vi en smäll, som var svår att definiera. Jag gick runt huset för att se om något hade hänt utomhus och Ants tittade överallt inomhus. Vi såg absolut ingenting som kunde ha smällt. I går såg jag i tidningen vad det var. Gruppen som är ute och letar efter minor och annat från andra världskriget hittade vid Äntusjöarna en 75-mm projektil, två 80 mm-granatkastare och en mina. Det var när den detornerades det smällde. Skönt att ingen skadades.
 
 
Minan.
 
.....
 
Vi hade besök av en hantverkare. Och jag överdriver inte när jag säger att alla ester har något att berätta.

Han är själv i 50-60-årsåldern. Hans pappa var chaufför i tyska Wehrmacht under den tyska ockupationen. När Sovjet 1944 åter ockuperade landet blev han fängslad, förhörd under tortyr och skickad till strängt slavläger i Sibirien. Frisläpptes efter Stalins död 1956. Men kallad till förhör en gång varje år för att KGB ville veta vad "fascisten hade gjort under året." Jobbigt naturligtvis. Sista gången han kallades till nytt förhör var 1964!

Hantverkaren själv fick visserligen gå på bio som barn, men det var bara tillåtet att se filmer där tyskarna stod med händerna upp i luften och förtvivlat, halvgråtande sa: “Hitler är slut!” medan kalasjnikovpiporna var riktade mot deras hjärtan. Det var alltså det enda de fick se!
 
.....
 
En bild till:
 
 
En storkunge som sväljer en hel groda!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0