Juni 2, 2012. Det är ingen som lyssnar.

Jag blir så undrande. Varför kan inte judarna själva påminna världen om att Estland belönades under

den första friheten av Judiska Världsrådet för att de gav judarna autonomi, den första i världen.

I dagens Konflikt som jag just nu sitter och lyssnar på får vi höra en debatt om judarnas liv i Malmö. Ilmar Reepalu får tillfälle att förklara sig. Det är jättebra, och han kan verkligen berätta vad han sagt och hur han blivit missförstådd. Men så frågar programledaren: Det har sagts att du kommer från Baltikum, och därför är antisemit av födseln. (sic!) Då svarar Reepalu: Ja, det verkar som om folk tror att antisemitism finns i någon ärftlig gen som alla balter har. Jag är född i Estland, och därför har jag den genen.

 

/Users/karintamm/Pictures/iPhoto-bibliotek/Masters/2012/06/02/20120602-101040/images.jpeg

 

Det är just det som ester får höra så ofta. I Tallinn säger de att det är ingen idé att svara på dessa påhopp. Det är ingen som lyssnar. De baltiska folken får på intet sätt samma utrymme i världens medier som det judiska folket. När esterna fick bestämma själva tidigare och när de nu åter får bestämma själva då är de absolut inga antisemiter. Nuvarande chefsrabbinen i Tallinn är mycket populär eftersom han även arbetar på chokladfabriken Kalev.



 
Ilmar Reepalu  föddes den 11 oktober 1943 i Nõva i Estland. Innan han var ett år flydde familjen över Östersjön med familjen i en öppen båt. Båten förliste men familjen kunde räddas av svensk militär.


 

Tallinns synagoga som byggdes 2007 är definitivt den mest moderna byggnaden i Tallinn. Den invigdes i närvaro av bl.a. president Shimon Peres.

 
Under andra världskriget under den tyska ockupationen blev Tallinns kvarvarande judiska befolkning förintad och deras synagoga förstörd i sovjetiska bombanfall över staden. Efter kriget återvände några överlevande judar till Tallinn samt många andra judar från Ryssland, men de sovjetiska myndigheterna tillät ingen offentlig judisk religionsutövning.

Genast efter att Estland hade återvunnit sin självständighet 1991 blev den judiska samlingen återskapad i Tallinn. Det började med ett kulturellt centrum, sedan öppnades den judiska skolan. Efter att rabbin Shmuel Kot blev utnämnd som Estlands chefsrabbi 2000 öppnades ett bönecentrum i en näraliggande byggnad.
Med den nya synagogan fick Tallinns judiska samling ett nytt fokus. I synagogans stora sal, som har sittplatser för 200 personer, utförs gudstjänster och firas judiska helgdagar, samt att här övervakas också hur koshermat lagas och distribueras. I synagogan sker mikve, ett rituellt judiskt bad, och där ryms även det judiska museet.
 
 
 
Trackback
RSS 2.0