Mars 26, 2012 Att vara oberoende av Ryssland är oerhört viktigt för esterna



oljeskiffer

Att vara oberoende av Ryssland är oerhört viktigt för esterna. Det gäller att Ryssland inte kan pressa dem. Det får aldrig bli som vi sett i Ukraina där tillförseln av oljan strypts då och då. Nu kommer nyheten:

Estland kommer producera drivmedel.

Viru Kemi Group (VKG) Energy ska producera högkvalitativ diesel av skifferolja. Produktionskapaciteten kommer överskrida det estniska behovet med råge.


Under den första republiken framställdes bensin av oljeskiffer i Estland, idag förbereder de sig för dieselbränslen. VKG planerar att påbörja byggandet av en fabrik så tidigt som nästa år.

VD Priit Rohumaa berättar att för närvarande arbetar man med planering. "Ritandet pågår och byggandet planeras till i början av nästa år". Anläggningen ska vara klar 2015 och körs med full kapacitet 2016.

VKG räknar med att börja producera 300 000 till 400 000 ton dieselolja per år. Estlands årliga diesel efterfrågan är 600 000 ton

1,2 miljoner ton bränsle av hög kvalitet räknar man med att producera, i första hand diesel men även bensin.
Den största delen går till den inhemska marknaden, men man planerar också för export.

Ando Leppiman, statssekreterare bekräftar att det är viktigt för Estlands energitrygghet att man kan producera egen energi. Det skulle även minska utrikeshandelns importunderskott.
För att inte tala om priset. Drivmedel kommer bara bli allt dyrare.

…..

Vad gör man inte för pengar? Mycket pengar!

På flygplatsen i Tallinn greps en man som senare visade sig ha 32 kondomer med flytande kokain i kroppen, tillsammans vägde de 1700 gram.

 

 

Hur kan man få ner 32 sådana i kroppen?

 

"Detta är det första fallet där kokain upptäckts i flytande form", sade skatte-och tullmyndighetens chef. I det här fallet var det en medpassagerare som tipsade tullen. "Kokain är ett vitt pulver i handeln, men det kan gömmas i många former, blandat i kaffe, kakao, kläder, och vin mm."

Just nu är det mindre vanligt att smugglare ertappas, men det sitter många smugglare i landets fängelser. Andra är föremål för skyddstillsyn.

Åklagaren varnar för hanteringen: "Det räcker med att endast ett av dessa paket skulle gå sönder eller läcka och därmed tränga in i den mänskliga organismens för att det blir livshotande", sade åklagare Aadamsoo.

Trackback
RSS 2.0