Mars 5, 2012. Kulturlivet är en omistlig del av våra liv.

 

President Toomas Hendrik Ilves har skickat ett lyckönskningstelegram till Vladimir Putin, som vann presidentvalet i Ryssland.

 

"Jag önskar dig styrka och framgång i byggandet av en demokratiskt och modern stat. Kogu Venemaa rahvale soovin aga rahumeelset ja edukat tulevikku. Hela ryska folket önskar sig en fredlig och blomstrande framtid. Just sellises tulevikus saavad 21. Just i framtiden blir det under det 21:a sajandile vääriliselt areneda ka Eesti ja Venemaa suhted, teineteise valikuid aktsepteerivate naabrite suhted,» kirjutas president Ilves. århundradet viktigt att leva upp till och utveckla estnisk-ryska grannrelationer och att acceptera varandras val ", skrev president Ilves.

 

…..

Dagens Nyheter i dag. En artikel av Madeleine Sjöstedt, Kulturborgarråd i Sthlm.

Hon skriver bl.a. Vi vet att socialismens fall i Östeuropa skedde genom körerna i Estland, litteraturen i Polen och teatern i Tjeckien.  Vilken otrolig förenkling! Visst betydde allt detta mycket, men att det var just dessa aktiviteter som orsakade fallet, det är att överdriva.

Slutstycket i artikeln inleds med meningen: Kulturlivet är en omistlig del av vår demokrati och för vårt samhälles utveckling. Det är helt rätt, däremot. Kom då ihåg Mona Sahlins ord: ”Ni (muslimerna) har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker.”

- Kulturlivet är en omistlig del av vår demokrati och för vårt samhälles utveckling.-

 Måste vi definiera vår kultur? Vet ni, att de östeuropeiska länder som klarat omställningen bäst är de som har en definierad kultur, som Estland, Lettland, Litauen och Polen. Ryssland som är ett så enormt stort land, som består av så många olika folk, de hade ingen gammal kultur att återuppta efter kommunismens fall. Kulturen är en viktig del av våra liv. Vet vi inte om att vi har en, då är frågan vad som håller ihop landet. Jag hörde i dag att en svensk familj har tvingats bort från Rosengård. Jerzy Sarnecki menar att det beror på att familjen har hund, och muslimerna tycker inte om hundar. Och därmed är frågan löst. Tydligen har familjen redan flyttat, men i Sverige har vi ofta hundar, och det ska absolut inte betyda att vi måste byta bostad.

…..

Özz Nûjen sa just i Studio 1 i P1 att han säger till alla yngre svenskar att han är mer svensk än dem eftersom han levt en längre tid i Sverige. Just det. Då kommer jag ihåg att det var just det Ants moster Tanja sa till mig, med stor förtjusning, när hon förstod att hon varit i Sverige längre tid än jag. Men det såg jag bara som rart.

 

Trackback
RSS 2.0