Mars 29, 2012 President Meri påminde esterna om den gamla tron på Tarapita

 

Vilken kväll!

Nu kom jag i kontakt med den estniska själen. Det var vid Ebaverebergets fot. På president Lennart Meris födelsedag.

Så här är det. Lennart Meri var också författare. Han påminde esterna om den gamla tron på Tarapita, asaguden. Han som skött sitt arbete som gud för esterna så bra i många hundra år, men som en dag höll sitt avskeds- och brandtal till esterna just på Ebavereberget. Där sa han till dem att han lämnade dem eftersom de övergett honom för en annan gud. Men han skulle komma tillbaka när de förstått vilket misstag de gjort.

För åtta år sedan skapades en ”gammal” tradition i Väike Maarja. Samtidigt som man firar den tidigare presidentens födelsedag passar man på att fira att Tarapita lämnade fastlandet. Han landade på Saremaa, så öborna var lika intresserade av att deltaga i festen.

Kl. 19.00 tänds en eld i Väike Maarja, tio minuter senare tänds en eld en bit härifrån då solen står lika högt på himlen som den gjorde tio minuter tidigare i Väike Maarja. Ytterligare tio minuter senare tänds en eld på samma sätt längre bort, ända tills elden nått Saaremaa, som är slutpunkt. Sedan dansar man och läser ramsor för Tarapita för att han ska ge oss alla lycka på alla sätt. Lite hembryggt öl och hembakat rågbröd äter man utomhus tills klockan blir dags att gå in och dricka kaffe och äta tårta och ha en videokontakt mellan de här byarna som har tänt eldar.

 

Hör tänds elden.

Det kändes som en regndans.

 

 

Här tänds elden igen.

En annan dans med magiska bugningar till Tarapita.

 

Ni skulle se deras vackra dräkter"

 

 

 

 

 

Barnen var självklart med... alla tre...(här är bara två)

 

Trackback
RSS 2.0