Maj 31, 2012. Hon talar om Lenin som Astrid Lindgren talade om Pippi L.

Vi fick en inbjudan att se en film i Tallinn i sommar (engelsk text kommer efter den estniska):

(Jag har inte skrivit versalerna))
 
.....

Avgrundsvänstern, helvetet och ankdammen. En rubrik i DN Kultur i går, Björn Wiman.

Jag måste bara citera ett stycke:
Just denna relativiserande syn på människovärdet är det obehagligaste i den uppskruvade klasshatsretorik med vilken många självutnämnda radikaler nu förslösar arvet från upplysningen. Mot bakgrund av de avhumaniserade förbrytelser som två tänkta citattecken kring ”människan” har lett till under 1900-talet framstår det ändå som säkrast att också i fortsättningen hålla sig till Astrid Lindgren. Inte minst eftersom Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg står fast vid sina försök att förvandla massmördaren Lenin till en portalgestalt inom kulturradikalismen, med ungefär samma sanningsanspråk som när Pippi Långstrump skroderar om skolorna i Argentina: ”Där skulle ni gå. Där börjar påsklovet tre dar efter jullovets slut, och när påsklovet är slut tar det tre dar till sommarlovet.”

De diskuterar människovärdets vara eller inte vara, och jag måste säga att för att uppleva den totala avsaknaden av människovärde skulle ett besök i Sovjetunionen varit av intresse.

På samma sida recenserar Martin Aagård en bok: Dan Jönsson “Estetisk rensning. Bildstrider i 2000-talets Sverige.”
Jag citerar:
Det bästa kapitlet handlar om hur Louzla Darabis “Scéne d´amour”- en sexmålning med Korancitat - plockades ner från det nyöppnade Världskulturmuséet i Göteborg 2005. Men hennes verk, som ansågs för känsligt för svenska muslimer, hade redan visats i Algeriet utan några kontroverser.
Är vi för rädda för konfrontation, eller var det ändå påtryckningar, undrar man. Vem bestämmer vad som är värt att visas? Min pappa sa: “Ett konstverk blir ett konstverk först i betraktarens öga.”

…..

DN Ekonomi skriver om hur Eurokrisen delar Europa. De visar staternas statsskuld i procent av BNP. Sverige har  38,4 %, Grekland 165,3, Italien 120,1, Tyskland 81,2 osv. Vem har du lägs statslån vägt mot BNP? Estland förstås! Bara 6. Det enda landet med ensiffrigt procenttal.
Det är glädjande.

…..

Så gäller det det kommunistiska Nordkorea, som fått besök av journalisten Margita Boström. DN:s Erik Helmersson förvånas över hennes positiva beskrivning av landet. Hon tycks så bländad av människors vänliga leenden att hon inte ser verkligheten bakom propagandan.
Visst känner vi igen den positiva tonen från berättelserna som presenterades av besökare i Sovjetunionen. “Det var ett så fantastiskt land, och alla människor skrattade och log hela tiden.” Kom ihåg hur vi nu vet att alla människor lurades genom skickligt genomförd propaganda. När ska vi sluta låta dem lura sina besökare?
Trackback
RSS 2.0