Maj 5, 2012 Vi fick se ett sovjetiskt fängelse som blev rensat.

I dagens Aktuaalne Kaamera som bara hade tjugofem miinuter på sig, handlade 12 minuter om Teeme ära! Dvs Håll Estland rent.

Vi fick se inslag från Kopli, som är en förstad till Tallinn. Området byggdes under förra friheten med bostäder för arbetare.
Första gången Ants var där var 1991 i oktober. Vi blev hämtade vid fartyget av kusin Anne. Hennes son körde först hem oss till deras lägenhet på gatan Uus Ameerika / Nya Amerika, sedan lämnade han mig där och körde Ants på en tur i staden. De kom till Kopli, som var helt förstört. Trähusen var aldrig reparerade under ockupationsåren; fönster var borta i lägenheterna och ersatta av masonitskivor. När Ants kom tillbaka sa han bara. “Kom, vi åker hem igen. Vi åker hem.” Det gjorde vi inte, och några år senare när han var på resa till Tallinn med några kollegor för att visa dem stan, då bad han chauffören på bussen de hyrt, att han skulle åka till Kopli. “Aldrig! Jag åker aldrig dit!” Det var alltså ett område med enbart rysk befolkning. Det hade mycket dåligt rykte i resten av stan, och ingen vettig människa satte sin fot där. Hur som helst, han lyckades få chauffören att åka in i Kopli, och kollegorna blev lika chockade de. Det roligaste var att se en skylt med texten: Bordell. Luchstängt mellan kl 1 och 2.
Jag tror att det är bättre där numera.

Jag hittade den här bilden från Kopli på nätet, och texten till den är på engelska:
Alongside all this decay, however, the observer notices that some buildings nevertheless have painted doors and clean drapes behind the windows…Hope or inevitability?
http://www.ehituskunst.ee/en/12/4142/katrin_paadam__the_

Men nu gäller det dagens nyheter.
Många, många fler än 30 000 var ute och städade. Och då är inte vi medräknade. Vi städade i vår trädgård! En professor i sociologi intervjuades, en amerikan, en lite pojke Morten 5 år. Vi fick se ett sovjetiskt fängelse som blev rensat. (Numera har de verkligen byggt nya fängelser i hela Estland. Nu kan svensk TV komma och intervjua.)
I Setumaa hade en grupp män sina folkdräkter på sig och sjöng bl.a. en sång om arbetande män medan de städade runt museet.
Narva har besök av studenter från Tadjikistan, som är i Estland för att lära sig hur det är att studera i EU, och hur man lever i Europa. De tyckte att det var jätteroligt att städa och visste mycket väl att det skulle ske medan de var i Estland. “Det är en verkligt rolig dag.” sa de.

Esternas förhållande till skräp har förändrats sedan ockupationen. Jag minns att det var likadant med Sverige när vi började med “Håll Sverige rent.” Vi slutade slänga soppåsarna i sjön när vi var ute med båtarna t.ex.

Esterna har ju arbetat med att lära ut detta till andra länder i världen, och i morgon har Brasilien sin städdag.

…..
 


Ett litet flygplan från Lettland nödlandade på en åker i Estland i natt. Oljetrycket försvann och det var mörkt, så planet gick inte att flyga. De tre männen i planet klarade sig utan skador.

…..

Kaia Kanepi vann sin tredje stora tennisturnering i dag i Estoril!
 
 

Trackback
RSS 2.0