2 nov 2012. Estnisk paj.
Jag fick ett så bra gammalt estniskt recept som jag prövade häromdagen. Jag modifierade det lite, och det blev verkligen gott.
Estnisk paj.
Pajdegen:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 krm salt
150 g margarin, kylskåpskallt i små bitar
3 msk iskallt vatten
Jag blandade mjöl och salt först, hällde i margarin och arbetade ihop degen.
Sedan tillsatte jag vattnet och fick den så fast att jag kunde klämma ut den i en pajform.
Den fick stå i kylskåpet ca en timme.
Ugnen 200 grader.
Förgräddade pajskalet i 15 minuter.
Fyllning:
En halv stor salladskål (esterna använde grönkål) skuren i småbitar.
6 salladslökar i små bitar
Stekte i panna och efterstekte på svag värme i 5 minuter.
Stekte ett paket bacon i små bitar.
Blandade all fyllning i en skål.
Rörde ihop 3 ägg
1 1/2 dl mjölk
salt
peppar
och till sist 1/2 dl riven ost..
Hällde i fyllningen och sist äggsmeten och gräddade pajen i 30 minuter, tills den var brunfärgad.
Vi åt den med lite tomater och surgurka.
Eftersom Ants tyckte det var så himla gott vågar jag rekommendera pajen!
Estnisk paj.
Pajdegen:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1 krm salt
150 g margarin, kylskåpskallt i små bitar
3 msk iskallt vatten
Jag blandade mjöl och salt först, hällde i margarin och arbetade ihop degen.
Sedan tillsatte jag vattnet och fick den så fast att jag kunde klämma ut den i en pajform.
Den fick stå i kylskåpet ca en timme.
Ugnen 200 grader.
Förgräddade pajskalet i 15 minuter.
Fyllning:
En halv stor salladskål (esterna använde grönkål) skuren i småbitar.
6 salladslökar i små bitar
Stekte i panna och efterstekte på svag värme i 5 minuter.
Stekte ett paket bacon i små bitar.
Blandade all fyllning i en skål.
Rörde ihop 3 ägg
1 1/2 dl mjölk
salt
peppar
och till sist 1/2 dl riven ost..
Hällde i fyllningen och sist äggsmeten och gräddade pajen i 30 minuter, tills den var brunfärgad.
Vi åt den med lite tomater och surgurka.
Eftersom Ants tyckte det var så himla gott vågar jag rekommendera pajen!
Kommentarer
Trackback