nov 20 2012. Finland protesterar.

Först: Moodys ger Estland fortsatt högt betyg: A1. Det har också kommit fram förslag om att esterna ska vara rådgivare åt andra länder i ekonomiska frågor.
 
President Toomas Henrik Ilves har utsetts till chef för en ny IT-kommission i EU. Estland har en så stor kunskap i IT-frågor numera och EU menar att unionens länder behöver en gemensam startegi när det gäller IT-regler och kontroll. Hans uppgift är också att göra det billigare och det som kan vara transparant ska också vara det.
 
En allvarlig fråga har också uppstått då Tallinns förorter vill kartlägga vilka som saknar medborgarskap. Staten säger att det är mycket enkelt att ta reda på, men Tallinns stad vill "arbeta för att de blir medborgare". Eller är det för att de ska bli medlemmar i det stora Centerpartiet/Keskerakond, som sviktar just nu?
-----
 
Gårdagens P1-morgon hade ett inslag om att sociala myndigheter i Finland kontaktar ryska familjer bosatta i Finland om de misshandlar sina barn, och i svåra fall omhändertar bsarnen. Detta sker enligt finsk lag och gäller alla som befinner sig i landet. Obs! Helt enligt finsk lag.

Ryska media har förmedlat om att det utgör en stor fara för alla ryska familjer i Finland. Finnarna tar deras barn! "Barnen kidnappas utan någon anledning, och det gäller fr.a. ryska barn." Säger man i Ryssland.
I Ryssland har man propagerat för att Ryssland ska samarbeta med finska myndigheter för att ändra den finska lagen eftersom de “diskriminerar de ryska familjerna”.
Premiärminister Medvedev har också föreslagit att en sådan arbetsgrupp med representanter från båda länderna för att lösa frågan. Han vill alltså att den finska lagen ska skrivas om. En statsman från en annan stat vill ändra i den finska lagen!
Finland har försökt förmedla till rysk media att alla behandlas lika i deras land, men det kommer inte fram i rysk media.

Rapporter i YLE och finska nyheter:

Ryssland upprepade på torsdagen sitt krav på att Finland och Ryssland ska grunda en bilateral barnkommission för att lösa frågor kring vårdnadstvister och omhändertaganden av barn.

Utan en sådan kommission kommer dylika tvister att bli fler i framtiden vilket kan ha inverkan på de finsk-ryska relationerna, sade det ryska utrikesministeriets informatör Aleksandr Lukasjevitj till Yle Nyheter.

Finland har vägrat gå med på att grunda en bilateral kommission. Enligt utrikesministeriet bör familjetvister mellan rysk-finländska par lösas med hjälp av gällande internationella konventioner som både Finland och Ryssland ratificerat.

President Sauli Niinistö har konstaterat att en sådan kommission skulle bryta mot finsk lag. Ryssar skulle få en bättre ställning än andra utlänningar som bor i Finland. Dessutom är myndigheterna förbjudna att överlåta uppgifter om omhändertaganden till utomstående.

Vårdnadstvister och omhändertaganden där den ryska parten i en finländsk-rysk familj anser sig bli förfördelad får vanligen stor uppmärksamhet i ryska medier. I onsdags startade en tv-serie om en vårdnadstvist på den statliga Kanal 1.

Även den ryske barnombudsmannen Pavel Astachov har varit aktiv i offentligheten och krävt att ryska barn ska få särbehandling i Finland. Han har fått flankstöd av den omstridde finländske aktivisten Johan Bäckman, som ofta intervjuas av ryska medier i egenskap av människorättskämpe. (Johan Bäckman påstår bl.a. att esterna åkte till Sibirien under andra världskriget för att semestra.)

De finländska socialvårdsmyndigheterna har förnekat att ryssar skulle behandlas annorlunda än andra i vårdnadstvister och omhändertaganden och förklarat den ryska upprördheten med kulturskillnader och olika uppfattningar om hur man får och inte får uppfostra sina barn..

Många Rysslandskommentatorer som den Finlandsfödde journalisten Kalle Kniivilä i Lund har dock länge påpekat att den ryska aktiviteten i familjetvisterna bottnar i rysk inrikespolitik.

Fredagen den 12 oktober höll Finlands ambassadör i Moskva Hannu Himanen en presskonferens i Rysslands största nyhetsbyrå RIA Novostis lokaler. Himanen förklarade för ryska medier hur det finländska barnskyddet fungerar och korrigerade ogrundade påståenden som förekommit i den ryska pressen. Ambassadören inledde med ett förberett anförande på ryska varefter han svarade på frågor från den närvarande pressen. Presskonferensen räckte en dryg timme.

Jag återger detta för att vi ska inse hur det går till. Detta är inget märkligt för en est. Det har spritts många felaktigheter om Estland i rysk media. Somligt har också spritts utanför Ryssland och har gjort att Europa t.ex. tror att ryssar diskrimineras i Estland.       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0