nov 22 2012. Är det alltid rätt att ta efter de stora staterna?


Nu händer det mycket intressanta saker i Estland. Folket har börjat kvirra. De är inte nöjda med makthavarna.
För två år sedan avslöjades att Narvapolisens fartmätarkamera inte var exakt. Den visade för hög fart, och folk som inte körde för fort fick ändå betala böter. Någon förändring skedde inte förrän nu då två olika chefer fått gå, men det har tagit alldeles för lång tid.

Jag har skrivit om de ryska pengarna som Savisaar tog emot och dels byggde en kyrka för och dels betalade partiets skulder med.
Det har hänt mer saker som gjort att människor inte riktigt tror på demokrati och medbestämmande.

I går sa riksdagskvinnan Marju Lauristin i TV: "Vi har haft vår demokrati i tjugo år. Nu måste vi utveckla den till något ännu bättre."

Nu har presidenten samlat i första hand alla politiska partier och några opolitiska organisationer för överläggningar om demokratin och ekonomin. I TV används diskussionsprogrammen till att diskutera demokratifrågor. Makten ska i möjligaste mån vara helt transparant. En medborgare som har något att fråga eller anmärka på eller vill uttala sig om något, han ska alltid kunna komma i kontakt med en människa i makten och få ett svar!
 
 

Han ställer också frågan: Är det alltid rätt att ta efter de stora staternas system? Ska vi inte bygga vårt land efter estniska tänkesätt och estnisk kultur?
/../ "Det ger oss ansvar och skyldighet att inte kränka någon. Vi har en unik känsla av delaktighet. Det är osannolikt att i de så kallade gamla demokratierna människor känner starkt att staten är frukten av deras eget hantverk, "sade presidenten.
Men han känner oro och rädsla för förändringar som vi upplever. "Vi måste komma över det och arbeta för livskvaliteten för vårt folk och föra vårt land framåt."
Därefter rekommenderade han specifika ämnen som vi ska diskutera. "Vad ska vi göra annorlunda så att Estland inte blir en nationalpark, föreslog en bankir?"
"Detta och många andra frågor är vad vi behöver diskutera. Ändamålet för dessa diskussionsforum är att vi vågar vara djärva och öppna.”
Detta visar att Estland har  annan historia än vi.
Vi diskuterar om vi kan lita på politikerna, och sedan händer ingenting. Vi stoppar inlägg och kommentarer som inte är "rumsrena" i en ofta snäv betydelse. Vi har ett parti som vi inte anser rumsrent och ignorerar dem när vi kan. I Estland ignoreras ingen. Alla åsikter ska respekteras, men om något odemokratiskt förslag ställs, blir det naturligtvis nedröstat. Allt är bättre än den verklighet de levde i under diktaturernas depotism.

Det ska bli mycket intressant att följa händelseutvecklingen.
 
 

Kommentarer
Postat av: Borsan

En liten undran: Finns det frågor som inte är rumsrena i Estland?

Svar: Tag exemplet med Keskerakonds ryska pengar. Det är definitivt inte rumsrent! "Även i det fina landet händer det tokiga saker". Se på sagans prinsessa med det vackra mjukt fallande ljusa håret. Det finns med all säkerhet några svarta hårstrån gömda där.
estlandskarin

2012-11-22 @ 17:56:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0