nov 23 2012. Man kan diskutera allt i Estland.

Jag missförstod gårdagens kommentar från Borsan.
 
Nej, man kan diskutera allt i Estland! Och det gör man också! Nu ska man alltså diskutera igenom hela demokratifrågan. Jag tror, att vi nu har kommit fram till ett ögonblick i historien då man vant sig vid det nya livet i en fri demokrati och undrar: "Blir det inte bättre? Var det detta vi längtade efter?" En s.k. backlash. För att inte onda krafter ska få något övertag har alltså presidenten tagit initiativ till en diskussion: "Vad kan vi göra för att så många som möjligt ska må bra i vårt land?" Och just frågan: "måste vi verkligen ta efter de stora staternas idéer?" öppnar för nya djärva tankar. Presidenten är född i Sverige och uppväxt i USA. Jag vet inte hur mycket det betyder, men att frågan väcks visar i alla fall att han är vaken och uppmärksam på vad människor talar om.
 
Sanningen att säga, så finns det en fantastisk lösning på demokratifrågan i Estland. Det är bara att ta in vår son som kursplanerare.
Först gör han en sammanställning av vad presidenten och hans organisationer har kommit fram till. Sedan  gör han en kurs för alla medborgare och andra boende i landet där man går igenom vad varje människa betyder och vad varje enskild människa kan bidra med för att alla ska få ett så bra liv som möjligt; att det alltid finns någon att kontakta när man behöver få veta eller ifrågasätta något. Han vet hur man medvetandegör människor om deras möjligheter och plikter. Men han är experten inte jag.
 
Presidenten säger alltså att meningen med allt helt enkelt är att se till att alla i Estland boende lever ett så bra liv som möjligt. När han sa att "vi har en unik känsla av delaktighet", då tänker han naturligtvis på effekten av det trauma alla drabbades av under ockupationsåren. Den gemensamma drömmen om frihet.
-----
 
I går var det en demonstration i Bryssel. En bonde från Litauen hade kört dit sin gamla eländiga vitryska traktor för att visa hur standarden är hos bonden i Baltikum. Ärligt talat ser jag absolut inga så gamla traktorer i Estland, men det finns ju två länder till. I alla fall ville man demonstrera för en jämnare fördelning av EU-bidragen till bönderna.
 
Estland hör faktiskt till de länder som rent allmänt får tillbaka mer från EU än de betalar. De får 5 miljarder Euro och betalar 1 miljard. 
-----
 
I Narva och Narva-Jõesu ska man rusta upp hamnar och bryggor för att kunna ta emot fler besökande båtfolk. Helst vill man också att båtarna utan svårigheter ska kunna fortsätta in över den ryska gränsen när de är så nära, men ryssarna förstår inte vitsen med det!
-----
 
Man har konstaterat att i många yrken sker olyckor alldeles för ofta under de två första anställningsåren, så alla nyanställda ska ha en mentor.
----.-
Skogsvägar rustas upp. På Saaremaa har 2,5 mil skogsväg blivit farbar, och öborna är mycket tacksamma. Sammanlagt är det 20 mil skogsväg som ordningsställts. Målet är att alla skogsvägar ska vara allmänna och farbara.
-----
En rökbastu i Põlvamaa är kulturminnesklassad!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0