okt 21 2012. Ryssarna diskrimineras inte!

 Svar till SvD.
 
Författaren.
 
Vi kan nu se ett tydligt resultat av en massiv propaganda i Sverige och annorstädes mot de baltiska staterna i en annars mycket intressant artikel. “Hantera historisk skuld varsamt” skriven av Helena Mecklaoui i dagens SvD Brännpunkt.

Trots att det är en historielärare som skriver, som vet att man måste grunda sina utsagor på fakta, och som därför borde veta bättre, tror att ryssar diskrimineras i Estland. Det sägs men får aldrig motsägas. Varifrån kommer propagandan? Har den kunnat påvisas? Jag vet att när svenskar har besökt Tallinn har de blivit visade på de stora betonghusen i Lasnamäe i dålig kondition, som ett upprörande exempel på diskriminering av ryssar. Sanningen om de husen är att de byggdes under 1960-talet. Många ester gick då och väntade på att de skulle bli färdiga så de kunde få en egen bostad och slippa dela den med främlingar, som de tvingats till under den sovjetiska ockupationen. Men, tyvärr, det kom inresande ryssar med intyg i handen där det framgick att de hade blivit tilldelade en lägenhet just där. Det gjordes för att den ryska myndighetyen skulle ta udden av den estniska kulturen. Numera är många hus renoverade även där.
Alla lägenhetsinnehavare utan undantag fick papper på att de äger sin lägenhet på 1990-talet när esterna kunde bestämma själva.
En grupp ryssar protesterade utanför parlamentet i Tallinn på 90-talet för att de “hade sämre pension” än esterna. De lyssnade inte när estniska parlamentsledamöter kom ut och förklarade att alla hade samma pension, inte förrän en rysk ledamot förklarade det kunde de återvända hem med svansen mella benen. De var helt enkelt felinformerade från något håll. Är det någon som vinner på att så split mellan dessa folk?
All information från myndigheter skrivs på både estniska och ryska trots att estniska är det officiella språket. Så gott som all reklam och informationen på mediciner och andra varor skrivs också på båda språken.
Ett ryskt äldre par for tillbaka till Ryssland när Estland blev fritt 1991; de var övertygade om att nu skulle ryssar misshandlas, få betala för vad de gjort esterna under 50 år. Deras vuxna barn stannade. Nu när de besöker sina barn ser de, att inget sådant hände och att barnen lever ett bättre liv än de själva. Nu vill de återvända.

Det enda problemet just nu är faktiskt att den estniska myndigheten kräver att estniska ska vara undervisningsspråk också i de ryska skolorna i landet. Ryssarna vägrar trots att de haft så många år på sig (ca 15 år) att introducera förändringen har inget gjorts. Ingenting! Esterna menar att det blir lättare om alla kan förstå landets språk. Det är naturligtvis viktigt på arbetsplatserna att alla förstår varandra.
Jag låg på ett estniskt sjukhus för några år sedan. En ung sjuksköterska kom in och pratade en stund. Hon berättade bl.a. att hon hade börjat studera ryska för de har så många rýska patienter som inte kan något annat språk än ryska. Det är ett problem, men ingen diskriminering.

Om någon vill ta ett exempel på andra folk som lidit och lider finns det mycket bättre exempel än ryssarna i Baltikum.

Med vänlig hälsning

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0