okt 6 2012. Samarbete?

 

Tallinns borgmästare Edgar Savisaar har varit på Rhodos på konferensen "Dialog mellan civilisationer". Där har han samtalat med Rysslands vice utrikesminister Michail Bogdanov och tidigare biträdande utrikesminister Alexander Saltanovi.

Savisaar diskuterade Estlands ekonomiska intressen och frågor som berör båda länderna som bron över Narvafloden, utveckling av den nordestniska hamnen Ust-Luga och hamnar i St Petersburg och triangeln Helsingfors-Tallinn-S:t Petersburg.

 

Ust-Luga ligger i Ryssland och Sillamäe ligger nära den ryska gränsen i norra Estland. 

"Det är verkligen viktigt att sjöfarten mellan Ust-Luga och Sillamae påbörjas, men detta är bara början på vårt samarbete", sa Savisaar. Han ansåg att ett närmare bilateralt samarbete är möjligt, och att de långvariga konflikterna mellan de två länderna inte är oöverstigliga. Rådet enades också med de andra mötesdeltagarna.

Båda sidor uttryckte oro över befolkningsproblemen merllan Estland och Ryssland. Savisaar ansåg att huvudmålet är att stoppa storskalig utvandring från Estland, vilket leder till en enorm försvagning av nationen. "Vi behöver unga människor med bättre utbildning, vi behöver öka fertiliteten, moderskap måste skyddas och hälsoläget i landet måste förbättras", betonade Tallinns borgmästare.

Bogdanov inbjöd Savisaar att närvara vid öppna akademiska föreläsningar vid ryska diplomatiska lärosäten. Borgmästaren accepterade tacksamt.

Möten fokuserade annars på den bredare politiska situationen i världen, särskilt i Mellanöstern, och konsekvenserna av de senaste valen i Georgien.
(Postimees)
 

Ja, om Ryssland och Estland kan samarbeta är det positivt. Om det är ett ärligt samarbete. Vem ska avgöra det? Vem ska se om Ryssland untyttjar situationen till sin fördel? Det måste väl regeringen vara uppmärksan på. De är realister.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0