okt 7 2012 Rakvere gymnasium har just fyllt 100 år.

 
Aktaalne Kaamera:
 
Skog som har återlämnats till tidigare ägare i Estland efter 1991 kan i vissa fall senare blivit skyddsområden, naturvårdsområden och får inte brukas på vanligt sätt. Inte alla skogsägare har förstått hur det ska fungera, och därför ska staten nu köpa tillbaka de misskötta naturvårdområdena.
 
På Sandhamni-ön i Finland (!) pågår just nu en militär övning. Vi har också i Sverige kunnat läsa om att Finland ska minska sina försvarskostnader under nästa år för att året därpå återgå till årets summa.
En finsk officer sa det som också estniska officerare säger: "Kommer förändringen - kommer fienden."
 
 
Nu har även makthavarna i Moskva förstått betydelsen av de sociala medierna i vår tid. En ny lag har stiftats där det beläggs med bötesstraff om man kränker en annan människa eller myndigheter på You-Tube eller på annan plats på nätet. Naturligtvis hade de helst velat förbjuda alla sociala medier, men har upptäckt att det inte är så enkelt. Och självklart inser de faran att någon kan påbörja och sprida i stor skala attacker på makthavarna.Jag misstänker att böterna kan bli enorma, liksom böterna för den som demonstrerar.
 
I Tartu har man korat och belönat Årets bästa lärare. Det är fantastiskt bra att man på det sättet visar vad en god lärare kan betyda, men lärarna säger att de får mer kritik av medmänniskorna än beröm.
 
 
Rakvere Gymnasiums 100-årtsskylt.
 
Rakvere gymnasium har just fyllt 100 år. Det betyder att det byggdes före förra friheten, under tsartiden. Tänk så otroligt mycket som hänt under dessa 100 år! Men skolan försäkrar att den hänger med i utvecklingen.
 
 
 
 Idag har det ätits morötter i mängd!
Den roliga nyheten i dag: I Põlva har man haft en tävling i att äta mest morötter! En morotsätardag. Alla morötter vägdes och sedan såg man vem som fått i sig mest. Alla deltog. Även hundar, katter, kaniner och så människor i alla åldrar. Barn som intervjuades tyckte att morötter var jättegott och att de åt det varje dag, medan en vuxen förklarade att det inte var hans favoritmat så han åt dem inte så ofta. Men nyttigt är det!
 

I Georgien dog den äldsta personen i världen, Antisa Hvitšava som blev 132 år, meddelar lokala medier i dag. Hvitšava föddes 8 juli 1880.  (En kontroll visade att kvinnan var verkligen så gammal.)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0