okt 5 2012. Lärarstrejken fortsätter.

 
Häromdagen såg jag det svenska vänsterpartiets ledare säga apropå flyktingar som kommer till Sverige:
"Vi ska ge dem skydd från terror." Och så log han på det där speciella sättet som en mycket god medmänniska. Jag var nog inte ensam om att reagera på det han sa. Hans parti var inte ett dugg intresserade av att rädda någon enda människa från den terror de fick genomlida i det stora landet Sovjetunionen. Eller Polen, eller Rumänien, eller Bulgarien, eller Tjeckoslovakien, eller Östtyskland, eller Kuba, eller Kina, eller Vietnam, eller Nordkorea, eller Kambodja undet Polpot, eller Nepal, eller Zimbabve, eller Nicaragua, ja det finns många fler. Återigen: Det är skillnad på människor och människor. Vissa är värda att räddas, andra inte.
-----
 
Läkarstrejken fortsätter i Estland. Det är några sjukhus som är utvalda. Läkare i Pärnu, Kuresaare, Tallinn och Narva strejkar för högre lön. Förutom att de får det bättre själva, är möjligheten större att de nyutbildade läkarna stannar i landet.
 
Husläkarna föreslår att alkoholskatten ska höjas i Estland. Alkoholproblemen är stora. Man vill att skatt på cider, öl och färdigblandade lättdrinkar också höjs.
Premiärministerna håller med men förklarade åskådligt hur man enkelt blandar den enkla "bordsspriten"/ Lauaviin med lite Coca Cola och dricker. Han är osäker om det betyder något.
Han kommenterade också att det finns uppghifter om att staten får in 92 000 000 Euro i alkoholskatt: "Otroliga siffror! Hur har man kommit fram till dem?"
 
Alla sjukvårdsstudenter ska genomgå en kurs i krigs- och katastrofmedicin under realistiska förhållande. Alla har gjort kursen i sin utbildning men inte ute i verkligheten. Nu ska det övas utanför sjukhus bl.a.
"Vi hoppas vi aldrig ska behöva använda de här kunskaperna, men naturligtvis vet vi att "något" någon gång kommer att hända."
 
Tallinns Universitet ska få en ny byggnad för fysikstuderanden som skiljer sig avsevärt från den sovjetiska byggnad man haft hittills, då universitete5ts labsalar påminde om grundskolans. En stor förändring är att föreläsningslokaler och laboratorier kommer i samma byggnad.
"Vi ser fram mot nästa Nobelpris", sa rektorn optimistiskt.
 
Nu har de två grannländerna Estland och Lettland kunnat inviga ett gemensamt värmeverk i den lettiska staden Valka. "Tidigare var vi konkurenter, men nu kan vi arbeta tillsammans", sa Lettlands president vid invigningen. Fr.o.m. den 1.1 2013 kan esterna välja eleverantör själva och senare kommer letterna få samma möjlighet. Valka i Lettland och Valga i Estland är den stad som delades mellan länderna efter frihetskriget.
 
Premiärminister Andrus Ansip uttalade sig också om Europas kris i går. "Estland har allt i ordning, och ser fram emot att EU får ett organ för att kontrollera alla Euro-länders finanser. I Grekland måste regeringen länge, sedan många år, varit medveten om att en kris var oundviklig, men man gjorde allt för att få vara kvar "vid köttgrytorna", och med all säkerhet måste också funnits folk i Bryssel som också visste det, men ingen gjorde något förrän katastrofen var ett faktum. En ny institution för kontroll av ländernas ekonomi är nödvändig."
 
I dag för 22 år sedan samlades Estlands parlament för första gången sedan 1940-talet.
 
 
Parlamentet/ Riigikogu
 
Ett sjukhus för vilda djur öppnades också i går. De vanligaste problemen för djuren är trauma, ögon- och smittsamma sjukdomar. Att ett sådant sjukhus skulle kunna öppnas under sovjetåren är skrattretande!
 
 Den här lilla igelkotten hittades dock frisk i Gamla Stan i Tallinn och räddaedes ut i naturen av stadens Räddningstjänst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0