sept 28 2012. Balterna känner hotet.

Storkarna lämnar Estland nu!
 
 
De samlas och inväntar ev. vänner från Finland och Ryssland innan de drar söderut.
-----
 
Jag bara måste visa ett hus till rimligare pris som är till salu i Estland. Det här huset ligger i Otepää där alla stora skidtävlingar äger rum.


Har ni 300 000 Euro över, köp!
-----

Litauens försvarsminister beklagar Ryssland styrkedemonstration.

Litauens försvarsminister Rasa Juknevičienė kallar proven med de taktiska missiolerna i Kaliningrad för en styrkedemonstration och kräver öppenhet från Ryssland.
Juknevičienė sade i går till BNS att den förhöjda kärnvapenkapaciteten i Kaliningrad med robottester bekräftar den fortsatta militariseringen av regionen. Hon uttryckte tvivel om det meningsfulla med detta då de fredliga baltiska länderna istället strävar efter bättre ekonomiskt samarbete och överenskommelser.
"När sådana tester äger rum bekräftar det bara att Ryssland återigen  försöker demonstrera sin militära kraft i Östersjöregionen och att den icke-militära processen inte längre gäller som tidigare år. Vi vet att dessa styrkedemonstrationer inte främjar förtroendet mellan grannar", konstaterar ministern.
"För mig betyder bristen på öppenhet och insyn från den ryska sidan när det gäller sådana experiment en varning till grannarna.  Alla männsikor i Litauen observerar alla övninbgar i området vare sig det gäller Nato eller Ryssland eller våra egna övningar.
Detta är trots allt oerhört farliga vapen och Kaliningrads territorium är litet. Och det är underförstått att grannarna har många frågor om varför dessa saker händer ", säger hon.
Presstjänst från det ryskbaltiska militärområdet meddelade på onsdagen att det utförts framgångsrika övningar med taktiska missiler i Totška i Kaliningrad Oblast.
Det var det första testet av markbundna missiler i Kaliningrad Oblast under de senaste tre åren.
 
Litauens försvarsminister Rasa Juknevičienė
 
Litauens försvarsminister Rasa Juknevičienė
(Postimees)
 
 
Vem demonstrerar de för? Nato naturligtvis, men Finland, Estland, Lettland och Litauen känner verkligen hotet, och kanske fler grannländer borde inse faran.

SvD, torsdag, Mikael Holmström:

Vi ser en ökad signalspaning.

Holmström beskriver en händelse vid en svensk flygflottilj. Ett Gripenplan ska just starta. Ett främmande flygplan är på väg att kränka svenskt luftrum. Gripen lyfter hastigt. En utländsk militärattaché på besök tar snabbt upp sin kamera och fotograferar händesleförloppet. Han är från samma land som flygplanet. Tillfällighet, eller?
SvD:s läsare får dra sina egna slutsatser om vilken makt i vår närhet som har kapacitet att iscensätta händelsekedjan och som kan tänkas trakassera Sveriges militärattaché (om vi talar om vilken land det gäller), säger generalmajor Stefan Kristiansson, den avgående Mustchefen.

/.../ vill Must-chefen inte att vi fotograferar en örn i brons med utbredda vingar - en gåva till honom från en mycket viktig samarbetspartner: Defence Intelligence Agency (DIA) i USA. En annan stormakt som flyttat fram positionerna är Ryssland. Den ryska gasledningen genom Östersjön, ökad kommersiell trafik, fler militära provturer med nya fartyg och allt fler och större manövrer är tecken på detta. Något som känns oroande är att Slite hamn numera ägs av ryssarna och att Gotland helt saknar försvar på ön.
Vi har idag ett annat läge än under 1990-talet när Rysslands militära förmåga var i fritt fall och vi själva tog en ”strategisk paus”. Sedan 2008 har den ryska militärreformen tagit fart.
/../ Förutom en omfattande modernisering av alla sina vapensystem så utvecklar Ryssland informationskrigföring. Estland har drabbats av ryska attacker och även Sverige utsätts för attacker österifrån.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0