sept 26 2012 Den som påstår att alla människor är lika värda, den ljuger.

 
Porkunis badplats, som ligger i Tamsalu kommun i Västra Virumaa bara några kilometer från Väike Maarja, har fått en rejäl ansiktslyftning. Nu finns där klätterställningar, gungor och rutschbanor. 
I våras installerades vattentoaletter. 

 

Det blir bara finare och finare överallt i Estland. 

 

"Inledningsvis planerades att vi skulle slutföra arbetet till säsongstarten i somras, men på grund av ett fullspikat arbetsschema kunde tillverkaren inte leverera allt i tid", säger Riho Tamsalu vice borgmästare. 

Den totala kostnaden för arbetet var 24.568 Euro varav EU:s Leader-program bidrog med 18 425 Euro.

-----

Slaget vid Porkuni den 21 september 1944 är det största slaget som ägde rum mellan ester i Röda Armén, självständiga ester och Waffen SS-enheter. De tyska Waffen SS- och Wehrmachtsoldaterna hade redan flytt.

De röda estniska 249:e gevärsregementet hade tunga maskingevär och granatkastare och stöddes av artilleri och tanks. Soldaterna från Estniska Waffen SS-divisionen hade bara lätta vapen och stridsvagnsminor. Gevärsregementet omringade cirka 1 500 retirerande ester från Tanneberglinjen på Sinimäed-bergen. Under det Porkunislaget dödades fler än 500 av de omringade esterna. Cirka 700 kapitulerade, ett stort antal sköts efter kapitulationen.

Bybor begravde 273 döda ester som stred mot de röda. Sovjetenheten förlorade 73 män, av vilka 57 hade estniska namn.

Dagen efter tågade de röda in i Tallinn, men många ester lyckades ändå fly tack vare de här uppehållande striderna.

 

Här är de av Sovjet dödade esterna i Porkuni begravda. 
-----
 
Jag kommer att tänka på de 253 historikerna som skrev under protesten mot att Levande Historia skulle arbeta med kommunismens brott.
Jag tänker på de riksdagsledamöter och andra som tycker att vi ska byta nationalsång.
Och det märkliga att vi inte ska lära ut något om den svenska stormaktstiden och Karl XII.
 
Ska vi ha historieundervisning i skolorna? Är det inte bättre att vi glömmer allt som hänt, allt det där som innebär att svenskarna inte är bland de bästa människorna i världen? Varför ska vi lära oss vad dom som levde för länge sedan gjorde för hemska saker? Det är bättre att vi bestämmer att Hitler är världens ondska personifierad, och allt annat är trams. Behöver vi förstå vad som hänt? Behöver vi verkligen lära oss att en domstol i Amerika bestämde att afrikaner och indianer är människor? Vad betyder det i dag? Och Tintin. Och Pippi Långstrump. Vi suddar i böcker och låtsas att allt alltid har varit jättebra, och är det någon i dag som gör något dumt kan vi kalla "hen" rasist eller högerextremist eller så. Och så pratar vi aldrig mer med den personen. Då blir nog allt jättebra!
 
Vad spelar det för roll vad som hände balterna? Vi har ju bestämt att de var onda fascister allihop. De var godkänt villebråd helt enkelt. Om de inte kunde skapa en idyllisk demokrati i sitt första regeringsförsök, då är de inte mycket värda. Att det tog många år att komma fram till demokrati för hela övriga västvärlden har inget i sammanhanget att göra.
Vad spelar det för roll att Göran Persson åkte och skällde ut letterna innan de hämtat andan efter 50 års ockupation och terror, det är ju bara normalt.
Vi får inte kränka en massa folk och minoriteter, men av någon anledning får vi vara hur kränkande som helst mot de där små folken på andra sidan Östersjön.
 
Den som påstår att alla människor är lika mycket värda, den ljuger.
Så är det bara.
 
Jag ska ge ett exempel på hur media skrev om Estland. Folke Schimanski i Populär Historia 25 maj 2001:
När jag i radio för några år sedan tog upp mellankrigstidens Estland blev jag attackerad av den talrika baltiska kolonins företrädare. Jag hade råkat återge tämligen kritiska intervjusvar rörande Estlands forne diktator Konstantin Päts, som sedermera omkom i ett sovjetiskt läger(1). /../ blev jag uppringd av en känd exilestnisk ekonom, som indignerat krävde ett genmäle.
/../ Men det är knappast fel att våga påstå, att de baltiska staterna hade svårt med demokratin under sin första frihetsperiod 1918–40. I alla de tre staterna infördes ytterst liberala författningar, liknande weimarrepublikens, och den politiska oredan blev snart stor. På trettiotalet ser vi att alla länderna har någon form av auktoritärt styre. Päts regim anses ha varit mildast; den modererades dessutom 1938. Fördomsfriast var den lettiske envåldshärskaren Ulmanis.
Lustigt att han nämnde Weimarrepubliken! Och ekonomen var med all säkerhet en berömd svensk bankman, den estniskfödde Rudolf Jalakas, som betydde mycket för bankväsende i Estland efter 1991, och tidigare för Lesotho efter apartheid. Vad menar han med "modererades"? Det var helt fria val där alla fick delta.

Det är detta som har förföljt esterna ända in på 2000-talet. För det första de fick aldrig svara på anklagelserna. Svenskarna visste alltid bäst. Esterna hade varit fria i sexton (16) år när det där hände. Och varför hände det? Det talar ingen om, inte heller Schimanski. Det var ju för att sovjetiska kommunister redan 1924 gjort ett kuppförsök mot Estland och att Päts menade att han ville rädda Estland från alla extrema rörelser som han såg närma sig! Tänk om alla stater handlat så skickligt. Esterna drömde om en stark statsman som skulle rädda dem ur den finansiella krisen som världen drabbats av. Alla stater vidtog åtgärder, så även esternas ledare, men, som sagt, landet är litet och kan lätt spottas på. Vill man mobba ett litet land kan man göra det utan några risker, och det är ju härligt att känna sig stor och fylld av klokhet!
-----
1. Han fängslades av sovjeterna 1940 och dog i Kalinin nuvarnade Tver 1956 på ett sovjetiskt mentalsjukhus, där man tyckte det var skojigt att han sa sig vara president i Estland. Personalen visste inget om Estland och trodde han yrade, ett bevis på att han verkligen var sinnessjuk.
Man har ställt frågan hur president Päts kunde ge upp Estland utan försvar. Det berodde troligtvis på att han trodde på alla fagra löften han fick från Stalin. Men de var lika giltiga som alla löften från det hållet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0