sep 24 2012 Att öka förståelsen för varandras åsikter ...

Snabbnyheter från Aktuaalne Kaamera:

Sjöräddningen räknar med att om någon är i sjönöd kan deras båtar nå olycksplatsen på en halvtimme och deras helikopter på 45 minuter.
 
              

President Ilves är i New York och har träffat generalsekreterare Ban Ki-moon, som berömde Estlands transparans, demokratiarbete och dess fria internet.

1995 lämnade det sista tåget Haapsalu vackra station. Nu vill Haapsaluborna ha tågen tillbaka och sålde biljetteer i går som ska gälla den dagen tåget kommer.
Det var fest på stationen med musik och dans.
 
 

Den estniske författaren Tõnu Õnnepalu har lämnat storstadslivet och återvänt till Dagö/Hiiumaa. Han söker tystnaden och har nu närmaste granne nio kilometer bort. Han har flyttat in i en lite grå trästuga utan el och utan vatten och avlopp. Batterierna laddas av en solvärmare. I huset finns "väsen", han kan höra prata dem ibland.

Apropå läkarstrejken i Estland presenterades några siffror.
Medellönen för läkare i några Europeiska länder presenterat i Euro:
Sverige:   6 070
Finland:   6 276
Norge:     8 122
Danmark: 6 700
Estland:   1 704.


-----
Jag hör ingen reaktion på mina mail till Dagens Nyheter. Det är en vanlig reaktion sedan många år i Sveriges "diskussionsliv", d.v.s. inga diskussioner får förekomma. Om man skriver på ett "felaktigt" vis omgärdas man antingen av tystnad, eller får man tillmälen som högerextremist. Jag är inte det. Jag vill bara göra alla männsikor uppmärksamma på hur människor behandlades i Sovjetunionen. Ingen underkastade sig frivilligt den sovjetiska kulturen och verkligen inte de baltiska staterna.
Jag anser att man måste kunna diskutera allt. Det är det enda sättet vi kan utvecklas på. Om vi underordnar oss och håller tyst blir vi allt fattigare.
Tänk dig en människa som säger "Invandringen till Sverige är förkastlig, den kostar oss XXX miljarder kronor per år, och det betyder att ingen kan räkna med en godtagbar pension i framtiden."
Då kan du antingen säga: "Vilken fruktansvärd högerextremist alternativt facist, eller möjligen nazist, trots att de flesta inte vet vad en nationalsocialist var !"
Eller: "Vi behöver invandrarna i framtiden för att klara vårt samhälle. När de är assimilerade och arbetar kommer de ha en stor betydelse, se hur många som redan har höga poster i vårt samhälle."
Då svarar den kritiska människan: "Det är inte så många! Många kommer aldrig arbeta. De nöjer sig med bidragen. Först kommer de förstöra delar av vårt samhälle!"
Då skulle du kunna svara: "Ja, vi behöver ett bättre mottagande. Vi måste se till att de vet hur man lever i vårt land. Det är inte bara språket som är viktigt, det finns så mycket annat man behöver förstå."
Detta skulle i bästa fall kunna ge till resultat att vi vågar inse att det inte är samma sak att leva i Sverige som att leva i t.ex. Iran eller Somalia. Vi har olika synsätt på mycket, och en ordentlig genomgång efter att man blivit "svensk" skulle underlätta assimileringen. Alternativet är att ni unga svenskar föder en massa barn och inte väntar för länge med födandet tills det nästan är för sent."

Det här blev en kort genomgång, som skulle kunna fortsätta länge och då blir den kanske ännu bättre och ännu mer givande. Att öka förståelsen för varandras åsikter behöver inte vara farligt.

Jag anser ju att de flesta som kallar sig "stalinister" är okunniga om vad Stalin egentligen gjorde, men tyvärr är det många "stalinister" som exakt vet vad Stalin gjorde. Jag menar verkligen att de två "stalinistiska" journalisterna har varit med om en ganska vanlig händelse i "Stalins värld". Där gällde det att underordna sig och hänga med i svängarna som kunde vara rena kullerbyttorna. Minns vad Ny Dag skrev när nationalsocialisterna ockuperade Norge! Då var Stalin och Hitler såta vänner. Under bilderna stod: Norska civilister och tyska soldater i trevligt samtal på Oslos gator. Och texterna i artiklarna fortsatte i samma stil.

Jag glömmer aldrig när Bucharins änka menade att det var helt rätt att hennes man mördats och att hon satt i fångläger i Sibirien trots att de båda arbetat för Stalin tidigare. Det kan man kalla hjärntvätt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0