april 11, 2013, Sofi Oksanen har blivit belönad.

 
Vi fick ett mail från Märta, som följer de finska nyheterna.
Tänkte också berätta att PUTIN har återfunnits i det finska brottsregistret. Ingen vet varför och hur han har hamnat där, de har tagit bort uppgiften förstås, men poliserna som skulle förklara detta i finska nyheterna ikväll var lite nervösa, ministern har bett Vladimir om ursäkt osv.
Kan ha att göra med motorcykelgäng , men ingen vet något säkert
Tänkte att Ants ville veta den största nyheten i Finland just nu. 
-----

Den 15 mars meddelades:
Finländska författaren Sofi Oksanen tilldelas Svenska Akademiens nordiska pris 2013. Prissumman är på 350 000 kronor och priset har delats ut sedan 1986.
 
Sofi Oksanen under gårdagens prisutdelning. Nästa blir Nobelpriset!


I dag skriver SvD:
 
...Men trots sitt ännu begränsade omfång besitter Oksanens verk en alldeles oavvislig tyngd och lyskraft. Från början har hennes böcker fängslat en hel värld och översatts till ett fyrtiotal språk. Dessa framgångar beror på att hon med ojämförlig inlevelse och oräddhet lyckats gestalta ett helt folks öde under en serie ockupationer under det gångna seklet.
Vad Oksanen gör i sitt författarskap är ingenting mindre än att återerövra Estlands moderna historia, förfalskad under hela efterkrigstiden av sovjetisk kolonialism. Ofta mödosamma efterforskningar och muntliga vittnesbörd är nödvändiga förutsättningar för i synnerhet de två senaste romanerna.
/.../
De gestalter som uppträder i Sofi Oksanens verk är satta under extrem press, de är jagade, förödmjukade och traumatiserade, försåvitt de inte fångas in, deporteras till Sibirien eller dödas av övermakten. Men pressen som innebär att varje felsteg kan bli fatalt inbjuder också till angiveri, lögner och svek. Det finns inga enkla utvägar.
 
Det är fantastiskt fint och så oerhört viktigt. När ett helt folk blir offer för en totalt felaktig historieskrivning förorsakat av andra länders egna situation, som Sveriges närhet till Sovjet och vänstervridningen vi sett. Och, som jag sagt tidigare, det är dags att vi förstår att människorna i det lilla landet är som vi. Skillnaden är att de levt ett mycket värre liv. De har verkligen lidit under fyra olika ockupationer under ett enda århundrande. Dessförinnan levde de i ockupation i femhundra år, och så tror vi att vi har rätt att stämpla dem ohörda!
-----
En annan artikel i SvD som inte längre finns på svd.se "Ryssland rustar för att överleva".
Poltiskt sprängstoff. 1000 nya militärhelikoptrar - det är en del av Rysslands upprustning med en tyngdpunkt nära Norden. Målet är att skapa förmåga att överraskande kunna slå till i gränsområden och grannländer.

Vilka grannländer ligger närmast till då? Tänker de möjligtvis på de små länderna Estland, Lettland och Litauen, som de inte förlåtit att de dragit sig ur den ryska maktsfären?
 
"Det går inte att utesluta snabba förändringar som skulle få drastiska konsekvenser för Sveriges säkerhet." säger Stefan Forss, försvarsforskare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0