april 17, 2013, Årets översvämningar

Snön är nästan borta, landskapet är kalt; alla brister syns tydligt i landskapet. Rester av tidigare stormar ligger på marken, det förfallna huset är grått och sorgset, en enda stork under hela vägen mellan Tallinn och Väike Maarja räcker inte för att uppväga det grå.
För att inte klaga på alla dessa mullvadshögar. Det är helt otroligt hur fort det går för ett gäng mullvadar att förstöra en gräsmatta. Åkrarna är nyplogade och mullvadshögarna därmed borta där.
Men det finns andra problem. I Postimees läser vi om att sju stora vägar är översvämmade och bilarna måste ta andra, stora omvägar.
 
 
Sju huvudleder är stängda på grund av översvämningar.
 

Det gäller  Pärnu, Põlva och Valga län.

För närvarande är följande vägar stängda på grund av översvämningar:

Väster i Kirbla - Rumba - Vana-Vigala 8-13 km

Väster i Tuudi - Ristivägen 10 till 14 km

Pärnu län Kanaküla - Kamali vägen.

Pärnu län Abja-Paluoja - Vana-Kariste - Kamali väg 12 till 15 km.

Pärnu län Kalli - Tõstamaa - Värati ca 5 km.

Põlva län Toomasmäe - Suure-Veerksuvägen 5,3-6,3 km.

Valga län Ametmäe - Punga - Rebaste 6 km.

 

-----

Problemen är inte slut med det. Isarna är svaga också. Vi har insjöarna, den stora Peipsisjön men också alla åar som finns överallt, och så försås alla områden som set ut som insjöar, men bara är smält snö över åkrarna. Det är naturligtvis många frestelser för barn att leka där, och förresten har de gjort det länge den här vintern. Hur ska de förstå av sig själva att det nu kan vara livsfarligt?

Postimess: 

Fr.o.m. fredagen den 19 april är det förbjudet att gå på insjöisarna. Tjällossningen har gjort isarna svaga det är risk för drunkning att gå där.

"Under den senaste veckan, har värmen, regnet och solen snabbt  och dramatiskt förändrat isläget.  Is som ännu i dag bar kanske är helt borta i morgon kväll, "varnade Indrek Ints, chef för Vägverkets säkerhetsavdelning..

Verket uppmanar vuxna att hålla ett öga på vattendragen, för att i tid upptäcka om barn går ut på isen. Barn saknar kunskap och erfarenhet för att förstå faran.

Fiskare påminns om att de trots sin passion för sportfiske inte ska riskera sina liv. Vintern har varit lång och fiskemöjligheterna många. Nu måste alla vänta tills isen smält då de kan ta sig ut med båt.

När vattnet är kallt hjälper det inte att vara en bra simmare, vid kallt vatten kyls man ner och förlorar rörelseförmågan. I fyragradigt vatten förlorar en vuxen medvetandet inom några minuter, för ett barn går det ännu snabbare.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0