april 19, 2013, Diplomatiska förvecklingar.


Klippt från Internet:

Den 25 mars 2013 förbereds ett nytt rundabordssamtal mellan unga experter från Ryssland och Baltikum i Tallinn inom projektet Baltiskt samtal 2013.

Det första mötet hölls i Riga 2012. Det är unga internationella experter, unga journalister, politiker och aktiva representantere för det civila samhället i Ryssland, Lettland, Litauen och Estland som är inbjudna till mötet. Syftet är att bygga en permanent expertpanel med unga människor på medborgarnivå som diskuterar om det internationella livet både mellan staterna och på europeisk nivå. I år är ungdomar från Tyskland och Polen inbjudna.

Årets agenda innehåller ämnen relaterade till det moderna Europas syn på de finansiella problemen och de internationella kriserna. och den allmänna synen på positiv utveckling av relationerna inom regionen.

Man kommer också besöka Haapsalu där kansler A.M. Gorchakov föddes och levde under sin barndom.

Mötet organiseras bl.a. av den allmänna diplomatiska fonden som fått sitt namn efter A.M.Gorchakov.

Detta har annonserats ut på nätet. Men sedan har det visat sig att bakom de fina orden döljer sig en grupp unga ryssar som tillsammans med en grupp från Moskva förberedde en aktion för att bla. få Estland att lämna NATO och EU. De skulle ha ett möte i Tallinn och diskutera den estniska politiken. Estland hör enligt dem till den ryska sfären.

De inresande ryssarna fick inte inresetillstånd, och mötet blev inte av.

Men naturligtvis måste Ryssland markera sitt missnöje.

Estlands konsul i S: t Petersburg, förklarades persona non grata.

Utvisningen av Estlands St Petersburg konsul var ett svar från de ryska myndigheterna på åtgärder som tidigare tagits av myndigheterna i Estland, berättade Estlands utrikesminister Urmas Paet BNS på torsdagen.

 

Paet bekräftade att konsuln, Franek Persidski, nu är i Estland.

Myndigheterna i Ryssland meddelade på onsdagen att de hade upphävt visum för  Estlands konsul i S: t Petersburg.

Ryska myndigheter säger Persidski inte kan dölja det faktum att han arbetade för den estniska säkerhetspolisen under diplomatiskt skydd.
 
Postimees.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0