aug 11, 2013 Astronomen

Vi gjorde en bilutflykt. Vädret var lagom, runt 20 grader och lite regn i luften. Vi tänkte oss att dokumentera Struves meredianpunkter i Väike Maarjas kommun.

En känd astronom hyllas stort här i Estland. Hans namn Friedrich Georg Wilhelm Struve och han levde 1793 - 1864.

Han föddes i Altona som son till en känd astronom, Jacob Struve. Familjen flyttade till Dorpat/Tartu. Sonen började studera vid universitetet i Tartu 1808, 1820 blev han professor där och direktör för observatoriet. Hans undervisning har fortfarande stor påverkan på universitetet.

1839 blev han direktör för det nya Pulkovo Universitet i S:t Petersburg. 1826 fick han en guldmedalj från  Kungliga Astronomiska Sällskapet. 1827 blev han invald i sällskapet och samma år fick han också den Kungliga medaljen. 1843 blev han rysk medborgare.

Struve är mest känd för sina observationer av dubbelstjärnor, där han fört utvecklingen framåt och upptäckt många nya stjärnor. 1827 pyblicerade han katalogen med dubbelstjärnor Catalogus novus stellarum duplicium.

Han betydde mycket för astronomin under hela sin yrkesverksamma tid. Han pensionerades 1862 pga sviktande hälsa.

Han var också intresserad av geodetisk mätning, och år 1831 publicerades Beschreibung der Breitengradmessung in den Ostseeprovinzen Russlands. Han initierade den s.k. Struves meridianbåge, vilket var ett resultat av undersökningar av triangelkedjor som sträcker sig från Hammerfest i Norge till Svarta havet, genom tio länder och över 2.820 km, för att fastställa den exakta storleken och formen på jorden. UNESCO satte kedjan på sin lista över världsarv i Europa 2005.

Från början var det bara i Tsarryssland och i Sverige-Norge punkter fanns utmärkta, och det faller sig så tursamt att två av den ena triangelns ben finns i Väike Maarja kommun, den tredje finns i Tartu.

Vi kom till byn Võivere där en kvarn lyste vit och nyrenoverad.
 
Alldeles bakom finns Struves punkt inglasad. Här har bl.a. EU satsat pengar och det blir en mötesplats med lokal i kvarnen som öppnar nästa år.
Här gömmer sig en av Struves punkter.
 
Byn var annars inget att skryta över. Hela kolchosområdet var stort. Mycket stort. Vissa byggnader användes till verksamhet i dag, men inte mycket var renoverat.
 
Detta är bensinmacken som kolchosen använde. Varje kolchos hade sin egen mack. Endast kolchosmedlemmar fick tanka där.
 
Och alla bilar vägdes i våghuset vid in- och utfärd för att ingen skulle kunna stjäla...
 
 
 
Husen runt kolchosen var inte direkt fräscha.
 
Och så stod naturligtvis husen chrustjovska där också. Bostäder, mitt på landet för behövande. Bra eller dåligt? Hade man kanske kunnat göra något trevligare?
 
När vi stannade och fotograferade var vi iakttagna av ett ungt par som var ute och promenaerade med sitt barn i barnvagn. Jag undrar om de inte ser eländet till vardags eftersom de är så vana vid det, och så kommer vi och gör dem uppmärksamma på det. Det känns inte riktigt bra.
 
Det andra av Struves ben är markerat så här:
 
Och däremellan ligger Pärnu-"flodens" början, där den heter Pedja, inbyggd i detta lilla hus:
Pärnu floden är så lång; den går genom en stor del av Estland. Men den börjar här.
 
 
 
 
Här anar man vattnet som rinner. Här kan man stanna och fika vid träbordet och njuta av Estlands sevärdheter.
 
En dag ska vi se hur det tredje benet ser ut i Tartu.
 
De andra trianglarna och deras ben finns i: Norge, Sverige (våra punkter invigdes 15.8 2006.), Finland, Ryssland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Moldavien och Ukraina.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0