aug 22, 2013. Två estniska kommunister.

Det här handlar om två “stora” estniska kommunister som arbetade för den nya ideologin. De har varit aktiva på olika sätt och vi läser om dem i Postimees. Vi måste ha i minnet att Estland tillhörde tsarväldet fram till friheten 1920.

 
 Jaan Anvelt.

De estniska kommunisterna hittades till slut av Stalins köttkvarn.

Toppkommunisten Jaan Anvelt (1884-1937) anklagade i början av år 1937 en gammal bekant, journalisten August Kastra, som greps i Moskva och skickades till Gulag, och några månader senare kom även Anvelt dit.

Konstantin Päts chef på tidningen Tallinna Teataja arbetade under många år under tsartiden tillsammans med vänsterledaren August Kastra.  som blev en av ledarna för vänstern i Tallinn. Men sedan han gått över till den kommunistiska rörelsen sjönk Kastras stjärna och han kastades ur den demokratiska vänsterrörelsen.

 

Till allas överraskning hade Kastra 25 år senare avancerat så högt en kommunistisk kommissionär kunde komma, och NKVD vaknade igen och började vittna emot honom, eftersom de alltid misstrott honom.

Åtalet mot Anvelt är baserat på NKVD:s specialtjänsts anklagelser att Kastra ansågs skyldig till att ha deltagit i en estnisk kontrarevolutionär trotskitisk rörelse.

Kastra avled i oktober 1941 i ett fångläger i Soroko oblast i Arkhangelsk.

Jaan Anvelt  fick lämna Gulag i november 1937 men efter fem dagar i Lefortovofängelset i Moskva misshandlades han till döds .

August Kastras son Viktor Kastra bor nu i Moskva. Han har i tio år arbetat med en undersökning om vad som hände fadern.

I juni 2012 fick han tillgång till Kastras filer.

"Till en början fanns det ett antal förseglade handlingar, inklusive Anvelts vittnesmål, men senare fick jag tillgång till i stort sett hela filen”, berättar Viktor Kastra.

I vissa fall fick han göra kopior; när det inte gick skrev han av dokumemten.

 

Fattigdomen omöjliggjorde utbildning.

Jaan Anvelts sonson riksdagsmannen Andres Anvelt, som fick läsa artikeln om sin farfar före publiceringen säger att det aldrig skrivits några biografier om hans farfar, och att han därför inte vill göra några kommentarer.

August Eduard Kastra föddes den 17 oktober 1878 i Tartu som femte barn till Karl och Liso Kastra. Karl var från byn Visust i Palmse kommun, Estland och arbetare på vattenverket.

“Pappas lön var så dålig att jag fick sluta efter andra klassen eftersom vi inte kunde betala avgiften”, skrev August Kastra senare i Ryssland när han nedtecknade sin livshistoria.

Trots fattigdomen lyckades pojken ändå att få utbildning vid Hugo Treffners Privata Gymnasium i Tartu. "Jag studerade praktiskt taget gratis."

 Hugo Treffners Privata Gymnasium.

Angelägen som han var att fullfölja sin studentexamen arbetade han tillsammans med ryska klasskamrater. Tydligen fanns där ett intresse av socialism.

I augusti 1904 gick han med i det dåvarande underjordiska ryska socialdemokratiska arbetarpartiet (VSDTP) i Tartu

1905 organiserade han flera strejker.

1907 greps han  tillsammans med andra vid ett partimöte, men släpptes efter en kort tid eftersom "gendarmeriet misslyckats med att bevisa att det var VSDTP möte."

August Kastra var ofta återkommande i den dåvarande estniska mediabilden av “vänsterfolket” och de fackliga.Han skrev i fackföreningstidningen Trud i Tallinn efter 1911.

Senare kom han under Konstantin Päts vingar när han började skriva i Tallinna Teataja.

 

Den misstänkte spionen

Kastra var 1910-14 en av ledarna för socialdemokraternas utskott. Det är under den perioden han grälade med Jan Anvelt, just det som decennier senare visade sig vara en av anledningarna till att han hamnade i Gulag bakom taggtråd.

Kastra hade nämligen skapat tidningen Kiir i Narva. Kastra skrev senare i Gulag, att “det var en mensjevikisk plattform”. När chefredaktörens namn blev offentligt var han tvungen att sluta skriva om revolution.

Kalev Tamm som skrivit Jaan Anvelts biografi berättar att Anvelt försökte förmå Kastra att sluta på Tallinna Teataja eftersom reportagen i Kiir pendlade mellan “mensjevikiska och bolsjevikiska” reportage.  Men Kastra vägrade och Anvelt blev missnöjd.

På den kommande decembermässan visade det sig att Kastra inte bara av bekvämlighet ville vara kvar i Teatajas redaktion, utan han var rädd att förlora sin plats i Tallinns socialdemokratiska organisation.

1913 anmäler Kastra Anvelt som tsarens spion.

Frågan gick vidare till domstol som skulle diskutera skiljedom. Bland medlemmarna fanns bl.a. en socialdemokrat, senare landets Riksäldste, August Rei och den kommande riksomstörtaren Viktor Kingisepp.

1917 avbröts förhandlingarna sedan Rei dragits sig ur och Anvelt fått Kastra utslängd ur sitt parti.

 

En ny karriär i Ryssland

Under den tyska ockupationen under inbördeskriget greps Kastra, men lyckades fly till Moskva 1918.När han nått det röda Ryssland gjorde han karriär inom pappersindustrin.Under åren 1922-1926 var August Kastra chef för Ukrainas pappersindustri.  Hans framgång i pappersindustrin tog slut 1928. Vid inspektion upptäcktes "avsevärda brister i “kapitalbyggandet”, Kastra fick avgå och det vidtogs även andra nödvändiga förändringar.

Kastra sökte ny utmaning, han hade dock haft viss framgång, och blev partiarbetare i Moskva proletariatdistrikt.

Kastra arbetade hårt och hans tjänstgöringstid i partiet efter 1905 anses fortfarande viktig fram till dess han arresterades.

Jaan Anvelt däremot fick aldrig den karriär han önskade.

När Kastra arresterades i oktober 1936 arbetade han på Bumažnaja Promõšlennost (pappersindustri). Han bodde då med fru och dotter i centrala Moskva.

Kastras åtal hade följande lydelse: “Esternas kontrarevolutionära terroristorganisation arbetar mot Komintern och mot Estlands kommunistpartis centralkommitté. Kontrarevolutionärerna har satt upp som mål att Komintern och det estniska kommunistiska partiet ska gå terrorismens väg.”

Åtalet lades fram den 26 november 1936, i stället för en underskrift på dokumentet är det  märkt "han har vägrat underteckna".

11 februari 1937 - tio månader före sin egen arrestering och död avgav - toppen-kommunisten Jaan Anvelt vittnesmål mot August inför NKVD.

Fanatiker har en egendomlig hjärnkonstruktion, oavsett fanatismens mål. Det går inte att följa en rak linje i någon fanatikers logik. Det gäller alla fanatiker, även dagens.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0