aug 27, 2013. Ett väntat avslöjande.

Ja, avslöjandet var väntat av oss, men vi visste inte hur det skulle se ut. Vi har undrat vem i den svenska socialdemokratisk regeringen som rapporterade till Moskva under sovjetåren. I dag skriver Stefan Lisinski om en kommande bok “Spionjägaren” av Olof Frånstedt, fd chef för Säpos kontraspionage.

 

“Svenska folket har rätt att veta, säger Frånstedt i rubriken.

Vad? Jo, att inflytesrika svenskar informerade den sovjetiska regeringen om oss.

En av de mest kontroversiella delarna handlar om den hemliga spion­organisationen IB, som vid sidan av Säpo arbetade i Sverige på 60- och 70-talen. IB låg under Försvarsstaben och ägnade sig dels åt militär underrättelse, dels åt kartläggning av kommunister och olika grupper på vänsterkanten.

Olof Frånstedt.
Deltagare i möten med representanter för Sovjetunionen var Anders Thunborg, Pierre Schori och Sten Andersson.

Sten Andersson

Född 1923, blev partisekreterare i Socialdemokraterna år 1963. År 1982 blev han medlem i regeringen, först som socialminister och sedan som utrikesminister. Han avled år 2006.

Anders Thunborg

Föddes år 1934. År 1961 blev han sekreterare i Socialdemokraternas partistyrelse. Han har varit FN-ambassadör, försvarsminister och på 80-talet ambassadör i Moskva och därefter i Washington. Han avled år 2004.

Pierre Schori

Född 1938. Han efterträdde Anders Thunborg som internationell sekreterare i Socialdemokraterna. Därefter har han varit kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, biståndsminister och ledamot av Europaparlamentet. I dag är han ordförande i Olof Palmes minnesfond.

– Det är tydligt att Streltsov på olika sätt försökte knyta det socialdemokratiska partiet och den sovjetiska kommunistregimen närmare varandra. Och Socialdemokraterna verkar inte ha varit helt motspänstiga mot den strategin, säger han.

I protokollen avhandlas känsliga politiska frågor, både interna socialdemokratiska angelägenheter och den svenska regeringens politik. Socialdemokraterna framför gång på gång sin irritation över konkurrensen från det svenska kommunistpartiet, som nyligen fått CH Hermansson som ledare.

På ett möte i februari 1965 deltog både Sten Andersson och Anders Thunborg. Då blev de inbjudna till ett längre besök i Sovjet.

Det här var en mycket känslig fråga för Socialdemokraterna, eftersom partiet inte skulle ha officiella kontakter med något kommunistiskt parti. Socialistinternationalen, dit Socialdemokraterna var anslutet, tillsammans med andra socialdemokratiska partier, hade slagit fast den linjen.

Thunborg förklarar i protokollet att ”vi var mycket angelägna om att våra värdar inte skulle vara det kommunistiska partiet eller någon direkt kommunistisk organisation”. Dessutom skulle resan vara hemlig. Socialdemokraterna ville inte ha någon uppmärksamhet kring den.

Resultatet blev att Sten Andersson och Anders Thunborg i november 1965 gjorde ett ”inofficiellt besök” hos Sovjetunionen, inbjudna av sovjetiska Vetenskapsakademien. Resan skedde i tysthet.

Trots att Vetenskapsakademien stod som värd, hade de ett möte med kommunistpartiets centralkommitté, där de diskuterade flera svenska politiska frågor. Sten Andersson försökte förklara för parti­representanterna var den socialdemokratiska partiledningen stod i förhållande till medlemmarna.

Vid andra möten rapporterar Pierre Schori att de sovjetiska representanterna var irriterade över tidningsartiklar i den socialdemokratiska pressen som kritiserade Sovjetunionen.

”Jag försökte dämpa Streltsovs oro”, skriver Pierre Schori och pekade på ”de bilaterala kontakter som finns mellan socialdemokratiska partiet och diverse institutioner i Sovjetunionen”.

Han säger att “Vi ville underminera kommunismen med kontakter i stället för att bygga murur.”

Dumheter! Bortförklaring!

Som sagt var, vi har verkligen undrat vem i regeringen det var som informerade Moskva. I Oslo blev Arne Treholt dömd för samma brott. Här i Sverige hände ingenting. Och jag glömmer aldrig den där augustidagen 1991 när Estland förklarat sig fritt, då visade sig Pierre Schori i TV och sa att det var den lycklgaste dagen i hans liv! Det var en ren och förb...d lögn, och jag såg det på honom. Nu kommer det fram att inte en enda gång diskuterades de baltiska staterna under de här mötena med sovjet. OM Estlands frigörelse var så viktig för honom, varför hade han inte rört en fena för att bidra till deras frihet? Och varför döptes en gata eller ett torg, jag minns inte vilket, efter Olof Palme i Moskva efter mordet? I Moskva döps inte gator och torg efter mördade politiker som en regel. Vad jag vet är det första gången, om det inte gäller en partbroder förstås.

En känd Stasiagent är annars Arne Björn Jensen alias M König född 1923, svensk journalist, svensk och tysk socialdemokrat. Läs om honom här:  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1723


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0